Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2020 9:09:46

Veřejné zakázky, zejména v oblasti ICT, jako stabilní výnosný "Český Klondike"

Veřejné zakázky, zejména v oblasti ICT, jako stabilní výnosný "Český Klondike"

Kauza - "Kremlik" mimo jiné poukazuje na řadu závažných a přesto nijak dostatečně neřešených otázek k další diskusi...

Tento případ mimo jiné vyvolává řadu neřešených otázek k další diskusi

A)
pokud ministr, nebo jiný vysoký, řídící státní úředník nemá díky legislativě (Zákon č. 234/2014 Sb., O státní službě) příliš možnosti ovlivnit personální skladbu jeho podřízených, pak stranou této mince je skutečnost, že musí pracovat i s lidmi které "zdědil" a kteří nemusí vyhovovat jeho odborným i morálním nárokům - což pro něj může mát i fatální trestně právní, kariérní důsledky.....

B)
ukazuje se, že způsob zadávání veřejných zakázek bez - alespoň - nějakého čistě metodického, kontrolního a koordinačního orgánu pro celou státní správu je a bude ideálním prostředím pro korupci.
Nejenom, že ve státní správě často "levá neví co dělá pravá" - nakupuje se vysloveně "resortně" = za, u naprosto stejného zboží, jsou státem placeny diametrálně rozdílné ceny, nenakupuje se centralizovaně, systémově a koordinovaně - viz branné a bezpečnostní složky (Ministerstvo obrany - AČR, Ministerstvo vnitra - IZS, Ministerstvo spravedlnosti - Vězeňská služba, Ministerstvo financí - Celní správa)....???
PROČ se košile, ponožky, služební obuv, opasky, pistole, náboje, balistická ochrana, přilby, služební obuv, automobily atd. nenakupují centralizovaně ???
A častým jevem je i to, že zadavatelé veřejných zakázek často ani neumí správně, se znalostí věci, nadefinovat reálné zadávací podmínky a pokud zájemce o zakázku zjišťuje, co že tím zadavatel myslel, často zjistí, že na druhém konci drátu je osoba, která o tom co poptává vlastně neví vůbec nic .....atd.

C)
opět se potvrzuje, že zadávání veřejných zakázek v oblasti ICT je v doslova "Českým KLONDIKEM" a opět - kontrola, centralizace, systematizace NIC.....pan Kremlík měl svým způsobem smůlu, že si této zakázky všimla media a odborná veřejnost, nepochybuji, že jsou v této chvíli daňovým poplatníkem propláceny obdobné loupeže ve prospěch kámošů kámošů - VOLBY a potřeba financí se kvapem blíží. Mimochodem - pokusím se zjistit, kolik stál "e-Shop" Ministerstva obrany na nákup výstrojních součástek

D)
je v pořádku, že je volán k odpovědnosti státní úředník. Otázkou je, kde je politická odpovědnost těch, co uvedeného člověka na to které místo "vybrali".
Dodnes jsem nezaznamenal, že by například v případě "Švachuly a jeho Brněnské mafie" byla proti politicky exponovaným osobám, které pana Švachulu dotlačili na pozici, kde mohl krást ve velkém a dalším, kteří mlčky tomuto počínání přihlíželi, byla vyvozena politická odpovědnost (zvláště pokud jsou v pozici námi placených politiků)....a netýká se to samozřejmě pouze Hnutí ANO.


Rozum a srdce

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama