Ing. Dana Balcarová

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2021 15:15:01

Česko čelí extrémům. Na řádění přírodních živlů je třeba lepší příprava

Česko čelí extrémům. Na řádění přírodních živlů je třeba lepší příprava

Po pandemii koronaviru, na kterou nebyla Česká republika vůbec připravena, zasáhly zemi neobvyklé klimatické projevy. Přívalové deště, krupobití a silný nárazový vítr střídané vlnami veder a završené nejničivějším tornádem v naší historii.

Tornádo na Moravě je odborníky označováno dokonce jako nejsilnější tornádo v Evropě za posledních 20 let. Piráti vyjadřují soucit všem, které tato katastrofa zasáhla, zastavili kampaň a hledají způsoby, jak obětem pomoci.

V předposledním červnovém týdnu proběhla celorepubliková akce Týden pro klima, kdy jsme si připomněli důležitost ochrany životního prostředí a klimatu. Neuběhl ani týden a již nám příroda stačila připomenout, jak velkou ničivou sílu může nestabilní klimatický systém mít.

Kromě již zmiňovaného devastujícího tornáda na Hodonínsku jsme mohli dále sledovat i řádění dalšího nezvyklélo klimatického úkazu, tzv. downburstu, v obci Stebno na Lounsku. V některých obcích Středočeského kraje se potýkali s bleskovými povodněmi. Voda se valila ulicemi a stékala z polí neschopných zadržet přívalové srážky.

Bouře měly i další závažné dopady, například v Plzeňském kraji se v jejich důsledku ocitly desetitisíce domácností bez elektrické energie, 24. června popadaly stožáry u jaderné elektrárny Temelín a musel být odstaven druhý jaderný blok. Po středeční bouřce bylo na celém území Česka bez proudu kolem 145 tisíc domácností a zastavil se i provoz na železnicích a dálnicích.

Aktuální události ukazují, že projevy klimatické změny nejsou vzdáleným problémem rovníkových, přímořských a polárních států. Dotýkají se i nás ve střední Evropě. Na podobné přírodní katastrofy musíme být v budoucnu lépe připraveni a jejich možný výskyt musíme zohlednit při plnění klimatických cílů a adaptačních opatření v krajině. I proto jdou Piráti do voleb s komplexním plánem Důraz na klima.

Za posledních 60 let se Česká republika oteplila v průměru o 2°C a podle dostupných klimatických modelů bude tento trend pokračovat. Je prokázáno, že teplejší a zároveň vlhčí podmínky zvyšují nestabilitu a vztlak vzduchu. S postupující změnou klimatu a oteplováním budeme čelit stále častějším projevům extrémního počasí – silnějším a nečekaným srážkám i ničivějšímu suchu.

Pomozme zasaženým spoluobčanům a oblastem. Zároveň ale začněme podnikat důsledné kroky v ochraně klimatu. Připravme se na to, že klimatické poruchy mohou být stále častějším jevem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama