Ing. David Vodrážka

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2010 14:29:00

Prostředí pro život

Prostředí pro život

Vystoupení na Vizi 2020 v Brně

Kladu si otázku, co pro nás znamená zelená politika? Je to jen módní trend, kterému se přizpůsobujeme?

Tvrdím, že v žádném případě. Respekt k životnímu prostředí je součástí naší genetické výbavy. Konzervativci se chovali ekologicky už v době, kdy tento termín ještě neexistoval. My jsme mu dávno dali obsah. Zelení mu teprve později dali ono módní jméno. A socialisté si, jak je jejich zvykem, přivlastnili obsah i jméno, aniž by tušili, co se za tím skrývá. Nedejme se tedy o toto téma okrást. Je naše.

Životní prostředí je naše výsostné téma. Je to výsostné téma pro pravicovou stranu. Pro stranu, která staví na konzervatismu a liberalismu. Dlouho jsme to nijak zvlášť nezdůrazňovali. Ale naše hodnoty a naše praktická politika, která je na nich postavena, vedou ve svém důsledku k odpovědnému chování k přírodě, k šetrnosti ke zdrojům a ke zvyšování kvality života.

Je to náš liberální důraz na individuální svobodu a individuální odpovědnost, která vede k přirozené starosti o životní prostředí. Je to naše konzervativní smýšlení a cítění, které z principu nemůže podporovat inženýrské zásahy do našich životů i přírody. Je to naše VIZE 2020, jejíž všechny součásti směřují ke kvalitnímu prostředí pro život. Zdravé veřejné finance znamenají konec plýtvání. A právě plýtvání nejvíce škodí přírodě. Zbytečně vyčerpává její zdroje. Je na vině rostoucích dluhů, jak vůči bankám, tak vůči životnímu prostředí. Ničí dědictví, které máme předat budoucím generacím.

Moderní sociální systém motivuje k práci, umožňuje lépe využít náš potenciál, vede k větší odpovědnosti za sebe i za své okolí a tím vším zvyšuje kvalitu života.

Naše podpora inovací a drobných a středních podniků vede k vývoji šetrnějších technologií a k místnímu, diverzifikovanému podnikání, které daleko více respektuje přírodu, než megalomanské projekty montoven. Vede také ke snižování emisí v dopravě, ať už prostřednictvím investic do nízkoemisních pohonů, či stavbě rychlostních komunikací.

Náš důraz na vzdělání, vědu a výzkum vede k nahrazování výrob s velkým obsahem železa výrobky s vysokým obsahem vědeckých poznatků. A čím méně materiálu spotřebujeme na jednotku HDP, tím více ušetříme naše životní prostředí.

Náš přístup ke zdravotnictví omezuje plýtvání léky, čímž výrazně pomáhá přírodě. A konečně naše zahraniční politika, v níž velkou roli hraje obrana svobody a lidských práv ve světě, ve svém důsledku pomáhá k tomu, aby se i v jiných zemích stala kvalita života a ochrana přírody významnou hodnotou.

Toto všechno jsou naše programové vize, ve kterých se sice přímo o životním prostředí tolik nemluví, ale o to více se pro něj prakticky dělá. Jsou to vize, které vycházejí z našeho trvalého hodnotového zakotvení. Ne z momentální potřeby vyjít vstříc módním trendům.

S touto programovou výbavou se nemusíme bát žádného politického střetu. Ani s enviromentalisty. Ani se socialisty. Ti první učinili své velké a jediné téma a svou velkou a jedinou přednost z toho, co je dávno součástí naší ideové výbavy. Zelené strany v podstatě vycházejí z konzervativně chápaného vztahu člověka k přírodě, z konzervativního odporu ke změnám. Jsou vlastně konzervativci, ale někdy konzervativci až fanatičtí, kteří odmítají jakoukoli změnu.

Socialisté zase vsadili na čirý populismus a demagogii. Ačkoli principy ekologie jsou v příkrém rozporu s jejich důrazem na konzumní společnost, ačkoli šetrnost nejde dohromady s jejich plýtváním, začali se tvářit, že zelená politika je něco jako jiná forma socialismu. A skutečně ji také takto uplatňují. Ačkoli historicky vedli spory s ekologickými aktivisty, kteří jednali ze své svobodné vůle, nyní by sami rádi starost o přírodu direktivně nařizovali.

Z tohoto vymezení jasně plyne, jaký je náš vztah ke zmíněným politickým směrům. Zelení jsou něco jako naši mladší a poněkud fanatičtí bratři. Bratři, kteří někdy vytrhávají věci z kontextu a prosazují konzervativní ochranu přírody na úkor liberalismu, na úkor lidské svobody. Ale bratři, se kterými se dokážeme domluvit. Nebo lépe řečeno se dokážeme domluvit s jejich voliči, kterým dokážeme nabídnout vše, co zelení – a ještě něco navíc. Totiž klid, racionalitu a širší pohled.

Se socialisty naoproti tomu žádná rozumná řeč není. Kdo tvrdí, že plýtvání a rozhazování je v souladu s přírodou, je buď sám hlupák, nebo dělá hlupáky z občanů. Kdo na jedné straně podporuje z daní laciné montovny a na druhé straně se lakuje na zeleno, tak nás doopravdy jen lakuje. Kdo investuje stamiliony do agresivního politického marketingu, který v lidech podporuje neodpovědnost, závist a nenávist, může být stěží věrohodným ochráncem kvality života. Socialisté celou svojí politikou občany demotivují, odrazují je aby vůbec přišli k volbám, natož aby se starali o přírodu.

Efektivní starost o životní prostředí je tak nakonec na nás. Náš legitimní nárok na toto téma se zakládá jak na historii, na ideových východiscích, tak na aktuální praxi – a koneckonců také na naší síle zelená témata prosadit.

Přičemž oněmi tématy nemyslím jen velké vize, velké celostátní plány a centrální politiku. Velice mnoho, ne-li přímo to zásadní se pro životní prostředí může a má udělat lokálně. Lidé sice volí do parlamentu České republiky. Ale žijí ve svých městech a obcích. Není to náhoda, že právě na místní úrovni máme tak silné postavení. Konzervativní strana vždy čerpá svou sílu z malých místních komunit. A těmto malým místním komunitám také mimo jiné umíme nabídnout kvalitní prostředí pro život. Kdybychom to neuměli, lidé by nás nevolili. Velkou zkouškou pro nás bude schopnost vyřešit palčivý problém nakládání s k komunálními odpady. Což je výslovná součást VIZE 2020.

Ostatně už náš způsob komunikace s voliči, který je založen nikoli na masové manipulaci a politickém marketingu, ale na kontaktní kampani a dialogu, je svým způsobem vysoce ekologický. My nezamořujeme veřejnou debatu exhalacemi populistických hesel a nenávistných výkřiků. Náš politický styl, který se zabývá jedincem, nikoli masou, je zároveň politickým stylem, který uznává konkrétní místní zájem na ochraně kusu přírody před abstraktním zájmem veřejným. My neříkáme slova typu: osobní zájem musí ustoupit zájmu společnosti. My vnímáme, že každý má stejné svobody, každý má právo na stejnou ochranu. Tedy i ochranu svého životního prostředí.

Toto jsou naše hodnoty, naše východiska, naše přístupy. A jaká je naše VIZE 2020 pro životní prostředí? Není těžké to formulovat, protože to všichni cítíme. Je to vize moderní země svobodných lidí. Vize země, která plně využívá svůj potenciál a neplýtvá svými lidskými, finančními, ani přírodními zdroji. Vize země, která umí výrazně snižovat emise ne proto, že je to součást moderní doktríny, či náboženství, ale protože masivně investuje do inovací a nových technologií. Vize země, která považuje jadernou energetiku zároveň za nástroj své svobody, nezávislosti, bezpečnosti i ochrany ovzduší. Vize země, pro níž je čistá voda, čistá půda, čistý vzduch přirozeným vyústěním životního stylu založeného na svobodě a odpovědnosti.

Kvalitní prostředí pro život, to je naše téma. To je naše věrnost historickým kořenům. To je náš výraz odpovědnosti vůči budoucím generacím. To je naše VIZE. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama