Ing. Dita Charanzová, Ph.D.

  • BPP
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2015 5:28:00

S faxem na věčné časy?

S faxem na věčné časy?

Kvůli nové občance, abyste si na frontu vzali v práci dovolenou. Jen minimum úkonů lze s úřady řešit po internetu, i ta daňová přiznání pro jistotu neseme vytištěná a o elektronických volbách si můžeme nechat zdát.

Může to vypadat, že úřad je jednou úřad a občanovi nezbývá než se smířit s frontami, stohy formulářů a seznamem nutných razítek. Ovšem jen do té doby, než se podíváme za hranice – a to napravo i nalevo. S digitalizací státní správy se totiž stabilně držíme na samém chvostu mezi zeměmi EU28.

Na to také upozorňoval komisař pro jednotný digitální trh Andrus Ansip, který Česko nedávno navštívil. Nemám ve zvyku slepě přikyvovat všemu, co nám říká Evropská komise, ale v tomto bodě má naprostou pravdu. Jak je možné, že v zemi, ze které do světa odchází produkty IT společností jako AVG či Avast!, je i v roce 2015 stále nutné docházet s běžnými administrativními úkony na úřady a trávit tam život ve frontách? Myslím, že případ zcela nefunkčního systému registrace vozidel z před několika let máme všichni v živé paměti.

Za dobrou zprávu tak považuji fakt, že Evropský parlament dnes schválil program, z něhož bude možné čerpat prostředky pro modernizaci veřejného sektoru – pro EU28 do roku 2020 více než 130 mil. €. Na plnou elektronizaci naší státní správy bychom samozřejmě potřebovali peníze násobně vyšší, než kolik můžeme získat z tohoto programu. Berme to jako velmi užitečný příspěvek a možná i impulz začít něco dělat.

České republice by tyhle peníze mohly pomoci opustit informační pravěk a nastartovat tvorbu moderních systémů. Chybí nám hlavně zjednodušení úředních procedur, usnadnění přístupu k informacím, možnost online kontaktu s úřady. Ve zmíněném Estonsku mají třeba i elektronické občanky, maximum věcí vyřizují z pohodlí domova přes počítač. Firmu založíte za 5 min po internetu. A politiky také volíte na dálku po síti. Takže je zřejmé, že pokud existuje politická vůle, tak to možné je. Neměla by to být vize moderní České republiky, které bychom chtěli dosáhnout?

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama