Ing. Dita Charanzová, Ph.D.

  • BPP
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2015 9:40:00

Svobodná povolání jsou hnací sílou inovací

Svobodná povolání jsou hnací sílou inovací

Otázka k ústnímu zodpovězení s rozpravou, směřovaná europoslankyní (spolu s kolegy) na Evropskou komisi: Týká se opatření navazující na směry činnosti zaměřené na podporu výkonu svobodných povolání:

Svobodná povolání jsou charakterizována poskytováním osobních a nezávislých služeb, které mají charakter duševního vlastnictví, a vyžadováním vysoké úrovně odborných kvalifikací v zájmu zákazníka a veřejnosti. Podle Komise přispívají svobodná povolání významně k hospodářství EU. Jsou přínosem pro společnost tím, že slouží veřejnému zájmu v oblastech, jako je zdravotnictví, spravedlnost a bezpečnost, a jsou hnací sílou inovací a tvorby pracovních míst, a tudíž důležitým nástrojem pro podporu oživení po hospodářské a sociální krizi, s níž se mnohé členské státy potýkají. Evropský legislativní rámec, který se týká svobodných povolání, podléhá specifické odborné regulaci a dohledu ze strany profesních organizací na vnitrostátní úrovni a zahrnuje směrnici 2013/55/EU o odborných kvalifikacích a směrnici 2006/123/ES o službách. V posledních letech Komise plně uznala podnikatelský potenciál svobodných povolání. Podobně Parlament vždy zdůrazňoval a vyzdvihoval jejich zásadní význam.

V roce 2014 byla v rámci akčního plánu pro podnikání 2020 zřízena pracovní skupina s názvem „Bolstering the Business of Liberal Professions“ (Podpora výkonu svobodných povolání) s cílem posuzovat konkrétní potřeby podnikatelů ve svobodných povoláních, jako je například zjednodušení, internacionalizace a přístup k financování. Na konferenci o svobodných povoláních, která se konala dne 9. dubna 2014, představila pracovní skupina své směry činnosti, a to: (1) vzdělání a odborná příprava v oblasti podnikání; (2) přístup na trhy; (3) přístup k financování; (4) snížení regulační zátěže, a 5) posílení zastoupení a účasti na evropské úrovni.

S ohledem na výše uvedené, může Komise vysvětlit, jaké jsou další kroky, pokud jde o činnosti pracovní skupiny a předložené směry činnosti? Existuje plán provádění těchto směrů činnosti?

Podle pracovní skupiny by mělo být plánováno silnější začlenění svobodných povolání do práce Komise. Jakým způsobem to Komise hodlá učinit?

Komise zároveň analyzuje regulovaná povolání a mobilitu profesionálů ve všech členských státech. Jak hodnotí Komise současnou situaci?

Jaké legislativní či nelegislativní iniciativy týkající se svobodných povolání lze obecně v příštích letech očekávat?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama