Ing. Hana Aulická Jírovcová

  • KSČM
  • Most
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.12.2018 8:21:42 - krejcice

zvýšení péče o osobu blízkou

dobrý den pečujeme o těžce postiženého 39letého nechodícího syna s péčí 24h denně a zajímá mě proč já bych měla platit nějaké služby z příspěvků když manžel o syna pečuje celý den,a péči zvládá.A ráda bych věděla proč by se část příspěvků nemohla použít v rodinně třeba pro lepší život a bydlení syna ,a proč se poukazoje na to že se peníze i utratí v běžném domácím provozu a nebere se ohled na to že pečující musí přestat chodit do zaměstnání a tudíš rodina příjde o jeho příjem,vždyt v ustavech pečovatelky dostávají plat a i my se snažíme ušetřit aby byly peníze pro syna a nevidím důvod proč by manžel 48letý nezvládl o syna pečovat bez sociálních služeb a chci vidět sociální služby jak mě budou k synovy 6krát za 24 h i v nocijezdit dávat syna na wc děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.12.2018 17:16:32 - Ing. Hana Aulická Jírovcová
KSČM podporovala navýšení příspěvku na péči nejen v původním návrhu ve IV, ale i ve III. stupni. Také jsme ve třetím čtení podporovali návrh kolegy Sklenáka, který navrhoval jednu z nejvyšších částek. My jsme však také poukázali na současný stav a neprovázanost systému. Snažíme se o komplexní změnu především v sociálně - zdravotním pomezí, zatím ovšem bez výsledku. Také jsme poukázali na nerovnost systému, kdy se navyšuje pouze v domácí péči, Především jsem, ale chtěla hovořit o současném stavu rodin, které pečují o své blízké. Jde o to, že rodina má v příspěvku na péči jediný příjem nebo se díky rodinné situaci ztratí druhý příjem. Jsme přesvědčeni, že příspěvek na péči má být použit především na péči samotnou, ale jsme si vědomi, že je často jediný příjem rodiny  také musí  časté žádat o sociální dávky, aby vůbec mohly přežít. Proto chceme systémové změny, které by myslely i na tyto životní situace. Nikdo nechce ani nemůže nařídit pečujícím, aby využívali různé sociální nebo zdravotní služby, vše záleží na stavu nemocného nebo handikepovaného, ale díky více jak 10  let činnosti v Hospicu v Mostě, znám i případy, kdy by občasná kontrola rodiny o využívání příspěvku byla vhodná. Chápu, že rodinám, kde se snaží pečovat o své blízké co nejlépe se to nečte nebo neposlouchá snadno, ale věřte, že právě i díky těmto smutným zkušenostem se snažím vidět problematiku komplexně.
Hezký den