Ing. Ivo Bárek

Pokračujme společně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.06.2017 12:48:03 - Zajac

restrukturalizace senátu

Pane místopředsedo, Čuba ukázal, že 81 je k ničemu, že jich klidně může být méně. Nemyslíte, že je na čase se tím začít zabývat? Anebo proč neupravíte zákon tak, aby senátora bylo možné odvolat, když neplní svou funkci? A máte aspoň pravomoc zrušit klub, který evidentně nemůže fungovat, když má fakticky méně než 5 členů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.06.2017 16:05:27 - Ing. Ivo Bárek
 Dobrý den,

děkuji Vám za Vaše otázky. Každý z nás 81 senátorů máme svůj nemalý díl odpovědnosti vůči svému volebnímu obvodu či regionu, který nás vyslal jako své zástupce do horní komory. Čas, který v Senátu máme je jen „vypůjčen“ od lidí, kteří nás zvolili, a je jen na každém jednotlivém senátorovi, jak k němu přistoupí. Debata, ve vší úctě, o úpravě zákonu o odvolatelnosti senátorů si myslím není na místě. Platí staré fráze, že těžké případy vytváří špatné zákony. V současné době zákon má, si myslím, velmi dobře pokryté možnosti zániku mandátu senátorů. S některými případy prostě už počítat nemůže a ani by vůbec neměl. Tím se nám to pak rozchází do debaty o morálce, ale to už není na mém posouzení. Pravomoc na zrušení klubu není žádná, kromě jeho zániku v podobě klesnutí počtu senátorů pod 5 členů. Situaci, jaký dopad má dlouhodobá neúčast pana senátora Čuby na jednání Senátu si musí jeho Klub nezávislých senátorů vyhodnotit sám.

Myslím si, že možností, jak se tento problém dá vyřešit, je celkem mnoho. Rozumím vašemu pocitu bezmoci, ale v demokraticky fungujícím systému jsou nejsilnějším nástrojem volby.