Ing. Jakub Unucka, MBA.

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • 1. vicehejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2016 17:39:46

Problémy OKD nebudou pohromou pouze pro horníky

Problémy OKD nebudou pohromou pouze pro horníky

Nejde totiž jen o samotné horníky a jejich rodiny, ale i o desetitisíce malých živnostníků a drobných podnikatelů, kteří jim poskytují své služby a jsou na jejich příjmech velmi závislí. Tato cílová skupina je zatím mediálně v pozadí. Bohužel...

Situaci kolem OKD řeší skoro každý. V Ostravě více, v Praze méně. Ale jedno mají komentáře společné. Řeší pouze horníky, případně další pracovníky OKD.

V období příštích dvou let stojí na Ostravsku před námi všemi nelehký úkol, jak tuto situaci zvládnout. Rozšíření průmyslových zón je určitě klíčovým prvkem pro zaměstnání propuštěných pracovníků OKD. Stejně jako nová pracovní místa pro rekultivaci území zasažených těžbou. Současná hospodářská konjunktura usnadní vznik nových pracovních míst v jiných odvětvích, než hornictví.

Bohužel výdělky v montovnách, které v průmyslových zónách většinou vznikají, jsou výrazně nižší, než na jaké byli pracovníci OKD zvyklí. Tuto skutečnost pocítí nejen rodiny propuštěných horníků, ale i všichni živnostníci a drobní podnikatelé v jejich okolí. Většině z nich hrozí takový propad příjmů, který povede k zániku jejich živností. Těmto osobám musíme věnovat stejnou pozornost, jako samotným horníkům. Jejich problémy mohou mít daleko vyšší sociální dopad, počet nezaměstnaných z jejích řad může převýšit počet propuštěných z OKD a navazujících společností.

Živnostníci a drobní podnikatelé nemají v současné době jednoduchý život, je na nich kladena stále vyšší a vyšší administrativní zátěž. To umocňuje jejich obavy z dalšího vývoje. I jim je potřeba pomoci, stejně jako horníkům.

ODS navrhuje spojit síly všech stran v našem kraji a bez ohledu na stranickou příslušnost pomoci všem skupinám občanů kraje, na které bude mít propouštění v OKD vliv.

Nabízíme své zkušenosti, které jsme v minulých letech při řízení měst a kraje nabyli. Na příkladu Kopřivnice, která se potýkala počátkem devadesátých let s propuštěním více než 15 000 zaměstnanců Tatrovky, jde vidět, že situaci lze zvládnout. Kopřivnice, kterou v této nelehké době vedl starosta za ODS, se nestala zadluženým městem duchů jako americký Detroit, ale dynamicky se rozvíjejícím městem. Místní firmy mají již dnes potíže nalézt dostatečný počet zaměstnanců v regionu.

Kraj v tomto případě musí být prostředníkem mezi dotčenými občany kraje a centrální vládou v Praze. Musí předkládat návrhy na řešení akutní situace i dlouhodobé koncepce rozvoje oblastí s těžbou uhlí. Na tom všem je ODS připravena se aktivně podílet. Naši členové dávají k dispozici své zkušenosti a odbornost ve prospěch obyvatelů Moravskoslezského kraje.

Výsledkem společných jednání musí být koncepce nového průmyslového mixu pro Moravskoslezský kraj, který bude kromě velkých průmyslových podniků a zón zahrnovat i podporu malého podnikání. Protože bez něj to funoat nebude..

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama