Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2023 13:14:00

Cílem je, aby nebylo možné sněmovnu „zabetonovat“

Cílem je, aby nebylo možné sněmovnu „zabetonovat“

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k změně jednacího řádu Poslanecké sněmovny ČR

 Svolal jsem další kolo jednání o úpravě jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Při předchozích schůzkách jsem požádal zástupce všech poslaneckých klubů ve Sněmovně, aby zaslali své připomínky a návrhy na změny. Od zástupců pěti vládních stran jsem řadu návrhů dostal, bohužel od dvou opozičních stran žádná reakce nedorazila. Respektive SPD napsalo, že nic měnit nechtějí, a ANO neodpovědělo vůbec! A přitom právě zástupci těchto stran v médiích pořád dokola opakují, že s nimi nekomunikujeme...

A tak to znovu vypadá, jako v celém tomto volebním období, že SPD a ANO nemají o konstruktivní dohodu, která by mohla fungovat dlouhodobě, žádný zájem. Mrzí mě to, protože jsem s nimi od začátku komunikoval snahu o nalezení společného a dlouhodobě funkčního řešení. Ale bohužel z jejich strany o spolupráci zájem zjevně nebyl!

Dovolte mi k úpravě jednacího řádu i můj osobní pohled.

Místopředsedu Poslanecké sněmovny dělám v součtu už šestý rok a myslím si na základě této mnohaleté zkušenosti, že jednací řád si určité úpravy zaslouží. Některé jsou ryze organizační (např. zefektivnění interpelací, nebo 3. čtení zákonů vždy ve středu a pátek po cely den), jiné mají ambici zefektivnit přijímání zákonů a práci sněmovny (např. upraveni doby přednostního práva).

Znovu opakuji, chceme změny nastavit tak, aby byly férové, ať už bude kdokoliv ve vládní koalici nebo v opozici. Cílem je, aby nebylo možné „zabetonovat“ sněmovnu dle libosti, ale aby poslanci coby zástupci voličů skutečně mohli pracovat ve prospěch těch, kteří je zvolili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama