Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2021 12:52:00

Ministr Havlíček odevzdal Rusům fakticky celý plán nové české jaderné elektrárny

Ministr Havlíček odevzdal Rusům fakticky celý plán nové české jaderné elektrárny

Projev na 93. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 3. 2021 k pořadu schůze


Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jak jsem avizoval, kolegyně a kolegové, žádám vás o zařazení nového bodu, který se bude jmenovat Informace vlády o dostavbě jádra, resp. Informace vlády o dostavby Jaderné elektrárny Dukovany a bezpečnostní otázky s tím spojené.

A chtěl bych, v případě, že tento bod bude zařazen, aby byl zařazen dnes jako první, ještě před projednáváním prodloužení nouzového stavu. Proč přicházím s tímto novým bodem? Vláda totiž jedná proti svému usnesení. 27. dubna 2020 vláda přijala usnesení vlády ČR k přípravě nových jaderných zdrojů a základním bezpečnostním zájmům státu. Tímto usnesením vláda schválila na dokument tajné, v režimu tajném s názvem T4 2020, a média o něm psala. A dokument popisuje hrozbu ruských a čínských firem.

Jedná se o to, že vláda v dubnu 2020 schválila tento bezpečnostní dokument českých zpravodajských služeb, popisující výraznou hrozbu ruských a čínských firem. A v březnu 2021 v podstatě vicepremiér Havlíček svými kroky přizve Rosatom do de faktu tendru a odevzdává mu celou zadávací dokumentaci. V podstatě fakticky plán nové české jaderné elektrárny. Je zde mnoho otázek. Například, tak jak jsem se připravoval, tak podle Jaroslava Míla bezpečnostní dotazník týkající se dostavby jaderné elektrárny, v podstatě se nejedná ani o dotazník, ale o obecný text, kde jsou potenciální zájemci vyzváni, aby dodali informace o struktuře, v jakém hodlají podávat nabídku o vlastní struktuře hlavního dodavatele a členů konzorcií či pravděpodobných subdodavatelů.

Pracovní skupina zahrnující bezpečnostní složky, pod vedením Ministerstva vnitra, jej ani neviděla. Proč? Jak je to možné? S kým bude tento dotazník konzultován, nebo už je to bráno za to, že je to vyřešené? Zároveň není jasné, jak, kdy a kdo bude zaslané odpovědi vyhodnocovat. A na základě odpovědí na obecné otázky nelze čekat, že se stát dozví nová fakta, relevantní pro bezpečnostní posouzení uchazečů. A potom se také nabízí otázka, čím případně zdůvodnit pozdější vyloučení nebo neoslovení některého zájemce.

Těch otázek je mnoho. V tento moment to berte jenom jako úvod k této problematice a žádost o zařazení na program. Mimochodem se jedná i o to, že slovy ministra Petříčka byla obejita sociální demokracie, byla obejita vláda. A zajímá mě i postoj sociální demokracie, jak se v této situaci zachová, zda se nechá neustále tlačit do kouta hnutím ANO a jejím arogantním chováním. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama