Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2021 11:15:00

Vláda je povinna informovat veřejnost o důvodech cesty do Ruska a výši nákladů

Vláda je povinna informovat veřejnost o důvodech cesty do Ruska a výši nákladů

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 16. dubna 2021 k cestě Jana Hamáčka do Ruska

 Děkuji za slovo, pane předsedo.

Kolegyně a kolegové, já přicházím s návrhem na zařazení nového bodu, a ten se bude jmenovat Stanovisko Poslanecké sněmovny ČR k cestě Jana Hamáčka do Moskvy plánované na 19. dubna 2021.

Jednak je to nový bod, a žádám o jeho zařazení. A v případě, že tento návrh podpoříte, tak bych vás chtěl požádat, aby byl dnes zařazen jako druhý po rozjednaném zákonu OSŘ, resp. exekuce. Proč sem přicházím s tímto bodem? Je to z toho důvodu, že vicepremiér Jan Hamáček se chystá na cestu do Moskvy, kdy se tato cesta má uskutečnit vládním speciálem, takže předpokládám, že tato cesta musela být schválena vládou v rámci procedur nezbytných pro uvolnění peněz z fondu vrcholových návštěv pro cestu ústavních činitelů.

Na cestě má vicepremiéra vládním speciálem doprovodit také slovenský politik Andrej Danko a věcně příslušné ministerstvo má povinnost připravit pro jednání vlády ke schválení rozpočet, uvést seznam členů delegace a doprovodu, a upřesnit hlavní smysl cesty. Bez schválení vládou se cesta nemůže konat. A obdobně i vláda má povinnost informovat veřejnost o důvodech cesty a výši nákladů a plánovaných jednání.

To, o co se jedná, je, že kontext chystané návštěvy je o to složitější, že včera, 15. dubna 2021 uvalila administrativa Joea Bidena na Rusko nové rozsáhlé sankce na 32 fyzických a právnických osob a rozhodla se vyhostit 10 ruských diplomatů. Dále na území Ukrajiny a u jejich hranic roste napětí v důsledku přesunu vojenských jednotek armády Ruské federace a o jejich úmyslu a dalším vývoji panují mezi státy NATO a EU velké otazníky. A není v kontextu naší České republiky. Dialog mezi Českou republikou a Ruskou federací zůstal na mrtvém bodě, přestože v souladu s ustanovením článku 5 v uvozovkách probíhají pravidelné konzultace, a pokud to vyžadují bezpečnostní zájmy jedné ze smluvních stran, uskuteční se v souladu s článkem 6 takové konzultace bez odkladu.

Přestože vláda České republiky požádala ruskou stranu o konzultace a jmenovala zvláštního vyslance vlády pro vztahy s Ruskou federací, ruská strana formálně potvrdila zájem, není k dnešnímu dni zřejmé, kdy a jak se jednání mají uskutečnit a jak nakonec ruská strana odpoví. Je třeba jasně říct, že diplomatické vztahy nefungují, a to dokonce ani mezi Ministerstvy obrany na úrovni vojenských přidělenců, neboť v důsledku kauzy ruského diplomata zatčeného loni ve středočeských Říčanech, při nákupu speciální munice, ochladly už tak velmi napjaté česko-ruské vztahy. Tady je potřeba říct, že se jednalo o vojenského přidělence.

Od té doby začala vzájemná vybíjená na ambasádách a Rusko od loňského léta postupně vypovědělo nebo odmítlo tři oficiální vojenské diplomaty z Česka. V praxi to představuje polovinu tamní vojenské sekce. Česká strana na to reagovala stejně tvrdě a podle zásad reciprocity. Bohužel dosavadní pokusy o vyřešení sporů mezi Ruskem a Českou republikou selhaly. Vicepremiér Hamáček má - (Odmlka vystupujícího kvůli vysoké hladině hluku.) Vicepremiér Hamáček má jednat podle všeho s ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem, nikoliv s ministrem zdravotnictví.

S ohledem na mimořádnou složitost situace ve vztazích mezi Prahou a Moskvou, a s ohledem na celkovou zahraničně politickou situaci, v níž Ukrajina výslovně požádala o podporu ve sporech s Ruskou federací, a této podpory se jí dostalo od nejvyšších představitelů EU a NATO, dostává cesta představitele vlády ČR mimořádně závažný význam. A to o to více, že v těchto týdnech vláda ČR rozhoduje o přípravě tendru, stavby nového jaderného bloku v Dukovanech, jehož v souladu s doporučením bezpečnostních institucí České republiky, se nemá účastnit uchazeč z rizikových zemí, konkrétně Čínská lidová republika a Rusko, a to ani ve formě konzorcia.

Vzniká zde řada otázek. Například jakým způsobem se formovala skupina, která do Moskvy letí. Kterým novinářům a zda vůbec byly nabídnuty místa v letadle, protože například pan Kundra z Respektu píše, že se chtěl přihlásit a už nebylo místo. To mě zajímá, jakým způsobem byla vyhlášena možnost účastnit se této cesty, jaká byla kritéria a kdo to rozhodoval. To, co je také velmi zarážející je, že pan ministr se chce setkat s blízkým spolupracovníkem prezidenta Vjačeslavem Volodinem, který v souvislosti s anexí Krymu je na sankčním seznamu EU i USA.

Jsem přesvědčen, že tato cesta má zcela mimořádný význam a Poslanecká sněmovna by k tomu měla zaujmout jasné stanovisko. Můj soukromý názor je, že úplně nejlepší by bylo, aby ministr Hamáček za stávající mezinárodní situace, do Moskvy neletěl. V případě, že bude tento bod zařazen, tak načtu usnesení, o kterém potom budete mít možnost hlasovat, abyste věděli, s jakým návrhem usnesení do tohoto jednání jdu.

Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy. Vicepremiér Jan Hamáček se chystá na cestu do Moskvy. Tato cesta se uskuteční vládním speciálem a musela být tedy schválena vládou v rámci procedur financování vrcholové návštěvy a cest ústavních činitelů.

Za pozornost stojí, že ve vládním speciálu též poletí slovenský politik Andrej Danko. Vláda má povinnost informovat veřejnost o důvodech této cesty, výši nákladů a plánovaných jednáních. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá v této souvislosti vládu, aby.

Za prvé seznámila Poslaneckou sněmovnu s důvodovou zprávou doprovázející schválení užití vládního speciálu pro delegaci vicepremiéra Jana Hamáčka. Za druhé seznámila Poslaneckou sněmovnu a veřejnost se složením delegace vicepremiéra Hamáčka a programem plánované cesty. Za třetí zajistila, že ze všech jednání bez výjimky bude pořízen zápis pracovníky zastupitelského úřadu a s jeho obsahem seznámila Poslaneckou sněmovnu bezprostředně po skončení cesty.

Dále má-li se cesta uskutečnit v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky, je nutné, aby vicepremiér Jan Hamáček při jednání s ruskými partnery vznesl následující otázky. Za prvé znepokojení nad enormním navyšováním ruských vojenských sil na hranicích a jednoznačnou podporu územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny. Za druhé obavu o zdravotní stav Alexeje Navalnyj, který je politickým vězněm. Podmínky jeho vězení lze kvalifikovat jako mučení - odpírání spánku a přístupu ke zdravotní péči.

Za třetí stanovisko české vlády, že Česká republika neuznává ilegální anexi Krymu. Za samozřejmost Poslanecká sněmovna považuje, že vicepremiér Jan Hamáček nebude bez mandátu vlády jednat v Moskvě o tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, ani o nákupu vakcíny Sputnik, která neprošla schvalovacích řízením EMA. To je konec návrhu usnesení.

Říkám to i z toho důvodu, že Evropská unie dopředu objednala 50 milionů vakcín pro Evropskou unii v případě, že tato vakcína projde schválením v rámci certifikační agentury EMA.

Děkuji za podporu tohoto bodu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama