Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2021 18:11:00

Za úplný výsměch považuji argument, že se zlepší kvalita péče

Za úplný výsměch považuji argument, že se zlepší kvalita péče

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 4. června 2021 k zákonu o dětských skupinách

 Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, vážení kolegové,

i na přání paní ministryně, protože jsem skončil někde v půlce věty, tedy začnu úplně od začátku, takže s vaším svolením bych chtěl zopakovat, že jsem podal návrh na opakování tohoto návrhu zákona ve druhém čtení, a dovolte mi jenom zkráceně stanovisko poslaneckého klubu Občanské demokratické strany k tomuto návrhu. To stanovisko je opravdu dlouhodobě stejné a neměnné.

Postoj ODS k novele zákona o poskytování služeb v dětské skupině je od začátku zcela jednoznačný a opakovaně ho veřejně říkáme. Máme za to, že tento návrh se vůbec neměl dostat do legislativního procesu. Zasloužil si být vrácen vládě k přepracování, a to k takovému, aby řešil čistě a výhradně financování dětských skupin poté, co nebude možné na jejich vznik a další rozvoj využívat evropské zdroje. To jsem tady říkal, do nějakého časového okamžiku jsme měli možnost dětské skupiny, které si našly místo pod sluncem, financovat nebo spolufinancovat z evropských zdrojů. Ty bohužel nebudou k dispozici a my jsme navrhli, aby se našly jiné zdroje, potažmo národní.

Opakuji, že je mi opravdu velmi líto, že jsme k tomuto návrhu na přepracování nenašli v prvním čtení žádnou podporu. Je pro nás ale úplně nepředstavitelné, že tu vláda v přímém přenosu likviduje jednu z mála věcí, která v posledních letech pomohla tisícovkám rodin a která navíc vrací do státní kasy prostředky, které do ní stát vkládal, o tom už jsem tady dnes také mluvil, protože dětské skupiny rozvázaly ruce tisícovkám rodin s malými dětmi po celé republice a umožnily, a to je to klíčové, návrat rodičů těchto dětí do práce. Po tom tady všichni voláme celé volební období.

Namísto rodinného a přátelského prostředí dětských skupin nás chce vláda vrátit zpátky k institucí jeslí regulovaných a sešněrovaných pravidly. Za úplný výsměch považuji argument, že se tím zlepší kvalita péče. O tom jsem tady za poslední měsíce také mnohokrát především z úst paní ministryně práce a sociálních věcí slyšel. Přiznám se, že jsem osobně objel řadu dětských skupin, dostal jsem asi stejně jako vy všichni stovky mailů, ale musím říci, že až na drobné výjimky jsem nezaregistroval ani jednu jedinou špatnou zkušenost s fungováním těchto zařízení, právě naopak.

Myslím si, že je třeba připomenout, že díky dětským skupinám a jejich flexibilitě našly zázemí například i děti s různými handicapy nebo s jinými speciální potřebami. To je také obecně známá věc. Ale není to jediná věc, která mě v souvislosti s dětskými skupinami zvedá ze židle. Naprosto mě šokovaly věty paní ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, která dětské skupiny přirovnala k luxusní záležitosti pro vyšší střední třídu. Považuji to za naprosto nehorázná slova. Nevím, proč vůbec byla vyřčena.

Paní ministryně naopak budováním jeslí jen pro nejmenší a vyhnáním starších dětí do školek, ve kterých ovšem leckde chybějí místa a nad to jsou svázána spádovostí, docílí pouze toho, že mnoha úplně běžným rodinám nezbude nic jiného, než si platit soukromé a v tomto případě už skutečně drahé školky. Ostatně o tom tady někteří kolegové v diskusi bouřlivě hovořili. Jinými slovy, docílí se přesně opačného efektu než ministerstvo, resp. vláda slibuje lidem.

Úplně závěrem za klub Občanské demokratické strany chci říci, že my v hlasování podpoříme návrhy, které jakkoli zlepšují situaci budoucích dětských skupin nebo jeslí v porovnání s původní vládní předlohou. Takže podpoříme všechny, které si myslíme, že jsou ku prospěchu věci. Jsme si nicméně vědomi toho, že zákon v jakékoli podobě přinese jejich faktickou likvidaci. Bohužel. I to tady dnes z mých úst zaznělo.

Proto chci za ODS veřejně slíbit, že pokud budeme v příští vládě, budeme za svou prioritu v sociální oblasti považovat návrat dětských skupin do podoby, ve které je známe dnes. O podpoře rodin a svobodě rodičů zvolit si to nejlepší pro své děti nebudeme jen mluvit. Dětské skupiny a s nimi spojenou svobodu rozhodování rodičů jejich dětem vrátíme.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama