Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2016 19:05:00

Nebyla celá akce ve prospěch Maltézských rytířů pečlivě koordinována?

Nebyla celá akce ve prospěch Maltézských rytířů pečlivě koordinována?

Vyjádření senátora Jana Hajdy k aktuálnímu stavu církevních restitucí:

Bojím se, že ČSSD tak trochu ztrácí efektivní kontrolu nad realizací zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Spokojit se s dohledem na úrovni vládního monitorovacího výboru je nedostatečné a hlavně bezzubé.

Odpovědní náměstci na Státním pozemkovém úřadu nebyli schopni vstoupit do již rozjetého procesu restitucí, takže bylo jen otázkou času, kdy faktický výkon a kontrola přejde na krajská pracoviště úřadu.

O kvalitě manažerského vedení Státního pozemkového úřadu mimo jiné svědčí fakt, že v plném rozsahu zrušilo dřívější „kladná“ vyjádření všech dotčených krajských pracovišť v otázce vydání majetku Suverénního řádu Maltézských rytířů. Stačí porovnat rozhodnutí krajských pracovišť a jejich odůvodnění se zněním rozhodnutí o jejich zrušení, které učinil ředitel sekce ing. Kohlíček.

Je zcela jasné, že důvody, pro které byla inkriminovaná správní rozhodnutí zrušena, byly známy již na samém počátku rozhodování. Je to problém s pochybností právní kontinuity Suverénního řádu Maltézských rytířů a bývalého Konventu, problém dekretů prezidenta republiky o vyvlastnění majetku Němců, Maďarů a zrádců či existujících vyhlášek o vyvlastnění majetku řádu, které nebyly nikdy zrušeny. V případě pozemků v Praze Březiněvsi, pak dokonce i datum konfiskace majetku, jdoucí před 25. únor 1948. Tyto fakta a doklady byly k dispozici od samého počátku restitučního procesu s řádem, v jehož čele stál válečný zločinec Werner Bobe, mimo jiné „proslavený“ udáním pravoslavných kněží, kteří ukrývali parašutisty - vykonavatele spravedlivého ortelu na Reinhardu Heydrichovi.

Obdobně bylo rozhodnuto o vydání majetku ženské větvi řádu Německých rytířů (Řád bratří a sester domu Panny Marie Jeruzalémské), což opět může mít nepříznivý dopad na právní pozici státu v očekávaném sporu s tímto řádem. To, že tento neprofesionální postup oslabí stát v soudních sporech, je nabíledni. Přitom stačilo jen respektovat zásadu, že v pochybnostech nelze vydat správní, nýbrž právní rozhodnutí, tedy, že je nutno nechat věc přezkoumat soudem. 

Vzhledem k tomu, že pozitivní správní rozhodnutí Maltézským rytířům byla vydána všemi dotčenými krajskými pracovišti, a to i těmi, které disponovaly příslušnými konfiskačními vyhláškami, nelze se ubránit otázce, zda celá akce nebyla ve prospěch řádu pečlivě koordinována.

Politik je předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama