Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2010 14:55:42

Odvod DPH by se dotkl životní úrovně

Odvod DPH by se dotkl životní úrovně

Veškerá i nepopulární opatření musí probíhat způsobem, který je vnímán jako spravedlivý tak, aby všechny sociální skupiny mohly reálně unést náklady řešení.

  Vážený pane ministře, vážený pane předsedo, vážení kolegové, kolegyně, na rozdíl od prvního diskutujícího se budu držet tématu a budu stručný. Při řešení hospodářské krize, zejména v oblasti zaměstnanosti bude velmi důležité udržet sociální smír, dialogy, aby všechny kroky pro řešení v rozpočtové daňové oblasti měly podporu jak ze strany zaměstnavatelů, tak i ze strany zaměstnanců. I na našem dnešním výboru zaznělo správně, že pokud se týká benefitů, že se jedná o zlevnění práce. Ale vážení kolegové, kolegyně, vždyť to byl jeden z cílů NERVu za cenu zlevnění práce udržet zaměstnanost. Veškerá i nepopulární opatření musí probíhat způsobem, který je vnímán jako spravedlivý tak, aby všechny sociální skupiny mohly reálně unést náklady řešení.
            Skutečně tomu v období velké krize, kdy se dennodenně zvyšuje nezaměstnanost v našem státě, tak probíhá? Zodpovězme si sami. V řadě podniků došlo k dohodám o snížení odměn. Když to vezmu na Břeclavsku, např. o 10 % s tím, že za tuto odměnu se udrží zaměstnanost. A i v mém podniku zaměstnanci řekli: Ano, ale prosím vás, udržte benefity. Jestliže nedojde ke změně režimu zdanění benefitů, když už se to tedy takto otevřelo, povede to k reálnému poklesu platů řady zaměstnanců, kteří na tuto změnu doplatí reálným poklesem svých příjmů 

            Někdy je odvod DPH takový, vážení kolegové, kolegyně, že když se to teď bude účtovat z běžné ceny, že musí dojít k jejich zrušení a dotkne se to životní úrovně zaměstnanců. Současný vládní návrh vzhledem k tomu, že má podporu i v mém okolí, jak zaměstnanců, tak i zaměstnavatelů, poněvadž například podmínky pro stravování teplého jídla jsou jednou ze základních podmínek slušné lidské existence a bezpečnosti práce, při nižších odměnách se přestanou využívat. Toto chceme? Proto, tak jak jsem byl zpravodajem, vítám tento vládní návrh a doporučuji dnešnímu zasedání Senátu schválit předloženou novelu panem ministrem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama