Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.03.2016 12:56:02 - sina

Čína

Je nezpochybnitelné, že Čína chce hrát důležitou v mezinárodní politice. Po stránce ekonomické se jí to daří, ale stačí to? Nemyslíte, že bude třeba, aby se Čína více liberalizovala? Je toho? Je toho schopná?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.04.2016 12:47:14 - Ing. Jan Hajda

Děkuji za Váš dotaz.

Je zřejmě, že Čína je ekonomickou velmocí. Ekonomický rozvoj dává šanci obyvatelům Číny rozvíjet se ve školství, neustále se zvyšuje životní úroveň apod.

Mimo to Čína obchoduje s celým světem, kde se její zástupci setkávají s jinými systémy řízení státu.

Musí se vzít v úvahu, že nelze pominout historický vývoj Číny a jiný styl života (asijský). Z vlastní zkušenosti mohu říci, že kritika týkající se dodržování lidských

práv je často pokrytectví a vyplývá z neznalosti vývoje čínské společnosti.

Použiji výraz svého známého, který žil v Číně a pracoval i v jiných státech. Z jeho pohledu je Čína svým způsobem demokratická na rozdíl od skutečných diktatur, kde se bičuje, sekají ruce, provádí veřejné popravy (např. Saudská Arábie apod.). Tyto diktátory nikdo nekritizuje, neboť jsou spojenci USA.

Pokrytectví, to považuji i od státníků, kteří se hlásí k demokracii a přitom jejich letadla bombardovala Jugoslávii, Libyi, Sýrii, Irák a způsobili tak dnešní migrační vlnu.

Pokud je mi známo, Čína a její vojáci nenapadli žádnou okolní zemi a není za nimi statisíce mrtvých a mnoho nešťastných rodin.