Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.08.2016 10:38:13 - občan Kostka

cyklisti a alkohol

Proč jednoduše nepovolíte malou míru alkoholu i za volantem?! Ten je také v řadě zemí, např. ve Francii, která je kolébkou vína, povolen. Nechápu, proč by se měla upřednostnit jen jedna skupina obyvatel. Navíc není 0,8 moc i pro cyklistu? To podle mě rozhodně není sklenka vína nebo piva! Děkuji za odpověď. Hezký víkend

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.08.2016 13:27:32 - Ing. Jan Hajda
Vážený pane Kostko,

děkuji za Váš dotaz.

Pokud se týká alkoholu a jeho požití při řízení, chci konstatovat následující:

  • Patříme mezi tři země EU, které tuto problematiku neřeší. Jedná se o prolomení zavedených zvyklostí ošetřených zákonem. Máme-li se přibližovat zemím EU, jak sám konstatujete, je nutno někde začít.
  • Vzhledem k turistickým podmínkám vybudovaným cyklostezkám, využití turistického ruchu se řešení mírného požití alkoholu jeví jako vhodné u cyklistů. Tento zákona je navržen pro slušné a zodpovědné občany, a ten kdo je alkoholik nerespektuje žádný zákon.
  • 0,8 promile alkoholu, dle týmu odborných lékařů neovlivňuje schopnost řídit, ale v první fázi jsem rovněž navrhl 0,6 promile.
  • Cyklisté na vinařských a jiných cyklostezkách podle mého názoru nejsou nebezpečni.
  • 97% dopravních nehod je vinou řidičů, kteří nepožili alkohol, ale chovají se nezodpovědně, agresivně – viz dálnice D1 apod.
  • Tento návrh zákona nyní putuje do Poslanecké sněmovny, kde se k němu vyjádří rovněž Ministerstvo dopravy a Policie ČR