Ing. Jan Klas

  • Středočeský kraj
  • Výbor pro bezpečnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 17:00:00

S Bursíkem souhlasím - pokračovat musíme postupně

S Bursíkem souhlasím - pokračovat musíme postupně

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 17.3.2010

 Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, je to zřejmě poprvé - asi se něco stalo - kdy bezvýhradně souhlasím s panem poslancem Bursíkem a chtěl bych říci, proč. On v podstatě řekl všechno podstatné, nicméně je potřeba si říci, jak bude stav vypadat, i když přijmeme tu "ideální" variantu, to je vládní návrh a žádné pozměňovací návrhy, ani návrh hospodářského výboru, ani návrh našich dvou kolegů poslanců, což je ta "ideální" varianta. Bohužel i potom budeme mít výkupní ceny - ten proces bude delší - pořád velmi drahé, kdy od 1. 4. tohoto roku např. Němci mají výkupní ceny 6280 korun za megawatthodinu a v České republice je to jednou tolik - 12 150 korun za megawatthodinu.

Nejhorší je, že i v případě, že přijmeme vládní návrh zákona - a já se za to velmi přimlouvám - tak investoři budou dostávat po dobu dalších 20 let od zprovoznění elektrárny, a to ve výši, která byla platná v roce, kdy byla elektrárna spuštěna, dotace, které budou setrvávat příštích 20 let. Samozřejmě ta situace byla tak špatně nastavena v minulosti, že musíme pokračovat postupně, nicméně vládní návrh dává největší prostor vypořádat se s tím ohromným nárůstem nových solárních zařízení a nemá nijak omezen ten koridor, co se týká nastavení ceny od 1. ledna 2011.

Další věci už vysvětloval pan kolega Urban i pan kolega Bursík. Ano, do 1 megawattu je většina projektů, ale je to 98 % projektů. To znamená, že by bylo dobré, abychom ani tento návrh nepřijímali, protože to je valná většina solárních elektráren. A co se týká těch gigantických elektráren, já si myslím, že to precizně vyjádřil pan poslanec Bursík. Proto se k tomu jenom přidávám a myslím, že máme asi my tři shodný názor, jaký bude prezentovat pan ministr průmyslu a obchodu, abychom nepřijímali žádný z předložených pozměňovacích návrhů v tisku 968/3. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama