Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2016 16:53:00

Velké příležitosti ke spolupráci spatřuji v projektech geologického mapování

Velké příležitosti ke spolupráci spatřuji v projektech geologického mapování

Jan Mládek se v Neipyijtu setkal s Aung San Suu Kyi.

S ministryní zahraničí a státní poradkyní Aung San Suu Kyi, laureátkou Nobelovy ceny míru a hlavní představitelkou politických změn, se dnes v hlavním městě Republiky Myanmarský svaz (Barma) Neipyijtu setkal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Do Myanmaru přicestoval na třídenní pracovní návštěvu v čele podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jan Mládek při jednání s Aung San Suu Kyi nabídl Myanmaru spolupráci mj. v oblasti energetiky a zpracování potravin a zemědělství. Ta by podle Aung San Suu Kyi měla být cílená a v případě potravinářství stojí především o udržitelný rozvoj. Za inspirativní považuje v tomto směru země, jakými jsou např. Nový Zéland nebo Kanada. Aung San Suu Kyi připomněla, že myanmarští rolníci mají velmi silný vztah k půdě. Vysoký potenciál spolupráce mezi Českou republikou a Myanmarem může spočívat také v budování robustnější energetiky nebo komunikačních sítí pro 21. století.  

Dialog Jana Mládka s Aung San Suu Kyi se nevyhnul ani významným vnitropolitickým změnám, jimiž Myanmar v posledních letech prošel a prochází, když se donedávna autoritářský režim otevřel demokracii a přechodu k otevřené ekonomice. Jan Mládek připomněl, že velmi podobným procesem před sedmadvaceti lety prošla i Česká republika, která tak může nabídnout své zkušenosti v tomto směru.   

„Cílem této cesty je navázat na tradiční hospodářské vztahy a rozvinout obchodní spolupráci se zemí, která byla naším dlouholetým tradičním partnerem a jsem přesvědčen, že otevírající se myanmarská ekonomika je pro nás velmi zajímavou příležitostí,“ řekl ministr Jan Mládek. Ve druhé polovině minulého století patřila tehdejší Barma k našim nejvýznamnějším obchodním partnerům v jihovýchodní Asii.

Na téma rozšíření obchodní a průmyslové spolupráce jednal dnes ministr Mládek v Neipyjtu také s prvním viceprezidentem Myanmaru Myint Swe, ministrem průmyslu Khin Maung Cho, ministrem plánování a financí Kyaw Win a s ministrem elektřiny a energie Pe Zin Tun.

„Velké příležitosti ke spolupráci České republiky a Myanmaru spatřuji mj. v projektech geologického mapování, průzkumu ložisek nerostných surovin a jejich přípravě k využití. Další oblast představují dodávky strojů a zařízení, zemědělské techniky, technologií pro energetiku, dopravní infrastrukturu, vybavení nemocnic apod.,“ uvedl k sérii dnešních jednání s myanmarskými autoritami Jan Mládek. Ministr obchodu Than Myint projevil zájem o účast na českých veletrzích, např. na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. „Pro Myanmar by to byla vhodná příležitost najít zajímavé partnery pro jeho další průmyslový rozvoj a seznámit se nejmodernějšími technologiemi,“ dodal ministr Jan Mládek. Zájem Myanmaru se týká také rozvoje infrastrukturních projektů a s nimi souvisejících dodávek dopravních prostředků.

V rámci zasedání smíšené komise pro hospodářskou spolupráci pak vyjádřily obě strany připravenost budovat a rozvíjet vzájemné vztahy v energetice, využívání nerostného bohatství, zemědělství a technologií šetrných k životnímu prostředí.

V úterý 1. listopadu se mise přesune do bývalého hlavního města Rangúnu, kde se mj. uskuteční slavnostní prezentace traktoru Zetor. Právě tato značka se tu v minulosti vyráběla a současní majitelé společnosti jí sem chtějí exportovat. V Rangůnu také proběhne podnikatelské fórum, na kterém se představí zástupci českého strojírenství, agroprůmyslu, energetiky, zdravotnictví a farmacie, potravinářství i technického vzdělávání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama