Ing. Jan Skalický

politické hnutí PRO PRAHU, kandidát na starostu Prahy 5
  • HPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2014 11:55:24

Naše téma pro seniory: ústupové bydlení může vyřešit mnoho problémů

Naše téma pro seniory: ústupové bydlení může vyřešit mnoho problémů

Smíšené vícegenerační bydlení s dotovaným nájmem a dalšími službami může seniorům pomoci vyřešit nouzovou životní situaci, pokud je pro ně bydlení ve větších bytech s rostoucím regulovaným nájemným finančně neúnosné.

Institut ústupového bydlení je určen občanům, kterým hrozí, že pro ně drahé nájemné bude představovat zásadní potíže. Tento systém funguje úspěšně např. ve Vídni, která má podobnou věkovou a sociální strukturu jako hlavní město Praha.

Principem je uvolnění velkých bytů a přestěhování se do menších, v nichž je nižší nájemné a nabídnutí uvolněných bytů jiným zájemcům. Senioři se často kvůli vzrůstajícím nákladům dostávají do neřešitelné situace a potřebují radu a pomoc. Zvláštní péči je nutno věnovat seniorským neplatičům nájemného. Zde se jako řešení nabízí operativní spolupráce bytových a sociálních odborů se správcovskými firmami městského bytového fondu, poradenství, osvěta a pomoc při získání příslušných sociálních dávek a pomoci nebo adresné snižování nájmu.

Pro zamezení nezákonnému předražování nájemného se nabízí po vzoru Vídně podpora bytového a sociálního poradenství, kdy je aktivně komunikováno s obyvateli, kterým kvůli neplacení nájemného hrozí nebezpečí vystěhování. Vídeňská organizace FAWOS komunikuje s těmito občany a společně řeší vzniklou situaci. Podobného modelu bych chtěl dosáhnout na Praze 5. Řeší se právní aspekty, osobní finanční plán nebo se jedná s pronajímateli a vlastníky bytů. Senioři na to nejsou sami.

Kvalitní péče o seniory je vizitkou vyspělé a kulturní společnosti a je nutno vnímat jejich specifické potřeby. Jen v Praze žije přes 220 tisíc seniorů. U nás na Praze 5 žije 18 729 seniorů z celkových 84 183 občanů. Každá městská část, obec či město musí najít možnosti, jak seniorům pomáhat. Já prosazuji vhodné bydlení pro seniory, ať už se jedná o ústupové bydlení, rozšíření domů s pečovatelskou službou nebo institut dožití ve stávajícím bytě. Chci, aby lidé žili pohodlně v prostředí, na které jsou zvyklí.

S tím souvisí i téma bezpečnosti v ulicích. Je nutno posilovat strážníky v ulicích, zatočit s feťáky a vandalismem. Senioři se nesmí bát vyjít na ulici, nesmíme je nechat oklamat šmejdy. Prosadím, aby na Praze 5 fungoval Ochránce práv občanů Prahy 5 a linka právní a sociální pomoci zdarma.

Ing. Jan Skalický, politické hnutí PRO Prahu,

kandidát na starostu Prahy 5

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama