Ing. Jan Skalický

politické hnutí PRO PRAHU, kandidát na starostu Prahy 5
  • HPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2014 13:27:49

Smíchovská náplavka je zakopaný poklad Prahy 5

Smíchovská náplavka je zakopaný poklad Prahy 5

Snad se mnou budete souhlasit, že břehy řeky jsou krásnými a romantickými místy. Platí to podle mě i pro umělé náplavky na řekách ve městech. Jiná věc je, jak s touto cenností naloží jejich majitel či správce.

To, že v Praze se k náplavkám chováme jak za hluboké totality, je zcela zřejmé. Slouží jako parkoviště, občas tržiště, ano i jako procházková zóna, ale systém a koncepce? Nula! Smíchovská náplavka je snad nejsmutnějším příkladem. Začněme aspoň v části od Palackého mostu k Železničnímu mostu. Mám představu o oživení této krásné ale naprosto zanedbané lokality, rozhodně to nemyslím jako nějakou izolovanou akci. Oživit náplavky, to znamená oživit i Vltavu. Vracím se tím ke svému tématu vodních tramvají, které nejsou zdaleka jen dopravním projektem. Víte vlastně, jak končí odpady z desítek lodí bez systému brázdících Vltavu v Praze? Radši se ani neptejte. A jak se tankuje palivo do stejných lodí? Stejná odpověď. To vše lze ale řešit, jen chtít. Mým cílem je vytvořit podmínky pro přistávání lodí nejen výletních, ale také linkových, tranzitujících lodí, malých plavidel, také pro krátkodobá stání lodí návštěvníků. Zároveň mám představu urbanisticky i turisticky atraktivních nástupních můstků a kotvišť včetně bezpečnostní vybavenosti, informačního a navigačního systému, hygienického zázemí na plovoucích molech, zkrátka chtěl bych v tomto směru Prahu postupně přiblížit Paříži či nizozemským městům.  Pak už je jen kousek k tomu, aby na Smíchovské náplavce mohl být celoročně dostupný a atraktivní cíl pro obyvatele Prahy 5, ale i návštěvníky našeho břehu Vltavy. Zařízení pro různé volnočasové aktivity, restaurace, pěší i cyklistické trasy. Celý projekt by pochopitelně byl uskutečněn tak, aby v případě ohrožení povodní, mohl být v krátké době bezpečně zajištěn v souladu se zájmy hlavního města Prahy i Povodí Vltavy. Žádný velký a zajímavý projekt se neuskuteční bez počáteční vize. Tu mám. Neuskuteční se bez odvahy a odhodlání. To mám také. Neuskuteční se bez spolupráce všech zainteresovaných. Na tu se těším. Neuskuteční se bez důvěry občanů ve volbách. Snažím se pro ni udělat maximum.

Ing. Jan Skalický, politické hnutí PRO PRAHU,

kandidát na starostu Prahy 5

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama