Ing. Jiří Blažek

Krajský předseda TOP 09 Vysočina
  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2014 17:05:26

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá

Na konci minulého týdne jsme se mohli v Lidových novinách dočíst, že hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, zvoleného za ČSSD, chtějí údajně zničit jeho spolustraníci.

Na veřejnosti se totiž objevily dokumenty, které by mohly ještě více zkomplikovat jeho už tak nahnutou situaci v ČSSD. Ony zmíněné materiály uvádějí, že se Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí zabývá finančními toky, které proudí v Jihomoravském kraji, tedy v Haškově poli působnosti. Pro upřesnění, hlavním úkolem FAÚ je odhalování praní špinavých peněz a daňových úniků.

Dokumenty prý obsahují například údajné částky, které měl Hašek, potažmo kraj, platit šéfce jeho kanceláře Šárce Rouzkové. Je nad míru zvláštní, že samosprávný celek nechce její mzdu s odměnami zveřejnit. I když se média už několik měsíců snaží zjistit, jaký měla bývalá šéfka jeho kanceláře plat a jak vysoké odměny jí kraj vyplácel, tak se veřejnost tuto informaci stále nedozvěděla. Přece není  nic jednoduššího než výši platu a také odměn zveřejnit. Pokud by se tak stalo, již by nebyl prostor pro údajnou práci lidí z FAÚ. Média navíc upozorňují na blízký vztah obou protagonistů příběhu. Jak blízký si asi všichni umíme představit.

Hašek je přesvědčen, že materiály FAÚ jsou jen další způsob, jak se jej chtějí vnitrostraničtí kolegové zbavit. Vše bere jako vnitrostranický komplot proti své osobě. Ano, právě on, organizátor vnitrostranického puče, který se odehrál v minulém roce proti Bohuslavu Sobotkovi. V této souvislosti mě napadají dvě česká přísloví, která se ke stávající situaci velmi hodí: „Boží mlýny melou pomalu, ale jistě“ a „Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá“.

Napadá mě však pár otázek: Jak může Jihomoravský kraj, resp. Michal Hašek, tvrdit, že spis je falzum, když nese hlavičku FAÚ? Nebo proč ministerstvo financí v tomto případě tak mlží? Dovolím si citovat prohlášení ministerstva: „Finanční analytický útvar je v konkrétních případech vázán povinností mlčenlivosti ze zákona“. Z této odpovědi jsme jistě moudří.

Není pochyb o tom, že ono zveřejnění bude v souladu s nově připravovaným zákonem o státní službě. Vše bude samozřejmě v souladu s idejí tohoto nově koncipovaného "Babišova" zákona. Jen čas ukáže, zda řešení bude v duchu hesla „Kážu vodu a piji víno“, nebo jestli se nyní dokonce nebude pít ten nejlepší koňak, který je k dispozici.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama