Ing. Jiří Blažek

Krajský předseda TOP 09 Vysočina
  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2010 11:39:52

Mé hodnocení krajské vlády na Vysočině

Mé hodnocení krajské vlády na Vysočině

Sociální demokracie ve vedení kraje doplácí na schizofrenii své strany na celostátní úrovni. Kdyby se její elity z Lidového domu věnovaly řešení skutečných problémů a ne předvolebnímu populismu, nejspíš by to pomohlo efektivněji řešit problémy obyvat

Po pondělním předání ceny vítězům krajského kola soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a příbuzné elektronické služby měst a obcí bylo jako hlavní sdělení uvedeno, že se slavnostního ceremoniálu zúčastnil hejtman kraje Jiří Běhounek a že předávání cen se rovněž zúčastnili další zástupci kraje Libor Joukl, Petr Krčál, Marie Kružíková, Martin Hyský, Zdeněk Ryšavý a Tomáš Škaryd.

Proč to připomínám? Protože samotná účast současných regionálních politiků na nejrůznějších slavnostech jako by byla tím nejpodstatnějším, čím se v kraji vládnoucí sociální demokracie může pochlubit. Rovněž mi to připomenulo opakující se zkušenost, že sociálnědemokratická rada tolerovaná komunisty působí daleko více jako jednolitý tým než jako sbor výrazných osobností.

Připomínám, že nemáme na úrovni kraje radní ani zastupitele. Samozřejmě, že v TOP 09 se stále větším zájmem sledujeme počínání krajské rady a máme v úmyslu postupně se začít k jednotlivých krokům celé rady i konkrétních radních vyjadřovat, případně navrhovat alternativní řešení.

Jisté na první pohled je, že současná krajská rada není nejlepším hospodářem, k čemuž se sama přihlásila vytvořením nových tří placených funkcí právě  pro komunisty. Tahle „legrace“ sice stojí s povinnými odvody a dalšími náklady „pouze“ 2,5 milionu korun, ale i tyto peníze se někde musí vzít. Ve svém prohlášení z ledna roku 2009 rada hovoří o průhlednosti všech procesů, jenže to se často rozhodně neděje. Již v zadání pro veřejné zakázky jsou tyto procesy posouvány do oblasti netransparentních a diskriminujících podmínek. Toho jsme svědky zejména u zakázek organizovaných rozpočtovými organizacemi, kde je kraj zřizovatelem. Naplněna není zásada o vyrovnaném rozpočtu. Finanční výbor například na počátku března přiznal, že pod tíhou ekonomické krize klesly daňové příjmy kraje v roce 2009 ve srovnání s rokem 2008 o 440 milionů a výdaje ve stejném období vzrostly o 302 milionů. Tím, jako by byla věc uzavřena, další reakce žádná. Proč se loni tolik utrácelo? O nesmyslném a zbytečném proplácení zdravotnických poplatků už ani nemá cenu mluvit. Dnes chybí více než 50 milionů v rozpočtech, proplácení poplatků navíc znevýhodnilo lidi na vsích a menších městech, kteří se léčí a léky nakupují v lékárnách u soukromníků, ale tato nerovnost najednou politikům z ČSSD vůbec nevadí.

Rada kraje prudce omezila finanční prostředky na podporu amatérské kultury na venkově, včetně grantových programů na rozvoj venkovských knihoven („Líbí se nám v knihovně“), čímž prudce omezila společenské vyžití na vesnicích, malých městech a v městysech. Rada v současné době naprosto nedostatečně řeší problém nezaměstnanosti. Chybí koncepční podpora malého a středního podnikání na Vysočině.

Hodnotit nyní, v necelé polovině volební období, jednotlivé radní je obtížné. Všichni jdou za hejtmanem Jiřím Běhounkem, vytvořený šik vypadá na první pohled vcelku vzhledně. Sám hejtman se hned po zvolení chopil resortu zdravotnictví a křečovitě se pokouší splnit to, co mu vlastně křeslo vyneslo – tedy zrušení poplatků. Pokud by měl dostat například známku za slalom mezi platnými zákony, tak si určitě nevede špatně – zatím projel všechny branky a snad ani žádnou neshodil. V cíli ho zatím ale vyhlížíme marně. A ti ostatní? Aktivita nic moc, na druhou stranu alespoň nezlobili a neprovokovali.

Sociální demokracie ve vedení kraje doplácí na schizofrenii své strany na celostátní úrovni. Kdyby se její elity z Lidového domu věnovaly řešení skutečných problémů a ne předvolebnímu populismu, nejspíš by to pomohlo efektivněji řešit problémy obyvatel, podnikatelů či živnostníků také u nás na Vysočině.

                                              

17.3.2010

 

    Jiří Blažek, krajský předseda TOP 09 na Vysočině

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama