Ing. Jiří Carbol

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2017 16:03:00

Myslím, že měření rychlosti je dobrá věc

Myslím, že měření rychlosti je dobrá věc

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 553/1991 Sb., o obecní policii

Děkuji panu kolegovi, že neuplatnil přednostní právo. Vážené kolegyně, kolegové, já jenom stručně. Snížení věku na 18 let je tam hlavně z důvodu srovnání podmínek, protože takové podmínky dnes má Policie ČR a jiné ozbrojené složky. To znamená, že je tady jakési konkurenční prostředí, která policie nebo která ozbrojená složka... Všude mají nedostatek těch uchazečů, čili tímto se ty podmínky srovnávají.

Zadruhé si myslím, že i když ten strážník, samozřejmě těch 18 let je jenom pro některé, kteří budou mít maturitu, většinou to bude spíše později, je to možnost, aby buď plnili tu službu u městské policie, která nevyžaduje tu zbraň, jako například služba u přechodů u základní školy nebo mateřské. Nebo bude v té službě s kolegou, který je starší, zkušenější a bude ty zkušenosti od něho nabírat. Takže já si myslím, že to je v pořádku.

Co se týká měření rychlosti, k těm číslům, která zde zazněla, já nemám důvod jim nevěřit. Navíc, 374 obcí v republice má městskou policii. Celkem máme 6000 obcí. Vidíte, že to není každá druhá obec, že těch obcí je jenom určité množství, jsou to ty, které na to mají finance, to je třeba říct, že městskou policii nemá každá obec, protože na to nemá peníze. Je problematické zaměstnávat v obci, která má 300 obyvatel, jednoho obecního strážníka. Ten člověk se nemá s kým vystřídat, nemá se s kým vyměnit. Takže to není tak jednoduché, jak si někteří představují.

Měření rychlosti, myslím si, že je dobrá věc. Každý, kdo vyjede do Rakouska, okamžitě dává nohu z plynu, tam když jede 55 – 60, tak je změřen v druhé třetí obci, zaplatí tučnou pokutu, tučné výpalné. Zajímavé je, že v momentě, kdy přijedou do ČR, já to znám, máme zkušenost s polskými řidiči hlavně, tak okamžitě jedou přes tu naši obec 80, vůbec jim to nevadí. Státní policie měří jenom těmi pohyblivými vozidly, těmi, které nepoznáte, co mají takovou tu bublinu vepředu, těch je málo, nemají na benzin, nemají na provoz. Potom občané se oprávněně rozčilují, kde ta policie je, proč se to nedodržuje. Myslím si, že to je psychologicky špatně.

Navržené snížení vzdělání, já k tomu nemám příliš pozitivní postoj. Tento návrh se objevil v koncepci policie do budoucna, byl tam ale doprovázen tím, že policie má vlastní školu, ve které by tito uchazeči, kteří nesplňují podmínku maturity, si tu maturitu mohli doplnit. Samozřejmě, městské policie žádnou takovouto školu nemají, tím pádem zase to prostředí bude nerovnovážné. Já ten návrh nepodporuji. Naopak bych vás chtěl, vážené kolegyně, kolegové, požádat, abyste podpořili ten návrh ve znění z Poslanecké sněmovny, protože to je návrh rozumný a velmi střídmý.

Děkuji

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama