Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2011 16:06:57

Le Monde: Bárta odejde s podmínkou a vláda má nulovou důvěru

Le Monde: Bárta odejde s podmínkou a vláda má nulovou důvěru

Se zájmem jsem si přečetl rozhovor s korespondentem jednoho z nejprestižnějších deníků z kolébky demokracie - Francie.

Dopisovatel Le Monde Fabrice Martine Plichta odpovídal na otázky redaktorky Parlamentních listů Jany Šulcové. Příznivci vlády, jestli ještě nějací zůstali, by mohli namítnout, že Le Monde je levicový a redaktoři Le Figaro by jistě měli opačné názory. Komentáře k současné politické situaci mě ale opravdu „dostaly“ svým obrovským nadhledem glosátora. Zdaleka nejvíce mě konsternovaly svou přímostí komentáře ke třem tematickým okruhům rozhovoru.

Prvním byl osud (ne)formálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty, přezdívaného guru, nebo mozek lidstva. Myšlenkový trust VV podle Fabrice do vězení nepůjde. Celá kauza prý skončí maximálně podmínkou a případ nevybočí z české tradice, kdy se zkorumpovaní politici smějí lidem do tváře z pláže nějaké exotické země a namísto v teplácích v kriminále sedí v bílých vuittonkách na pláži u moře se zapáleným doutníkem. V souvislosti s VB komentuje i takzvaný dodatek ke koaliční smlouvě. Francouz říká jednoznačně: „ Bylo to šestiměsíční divadlo a výsledek je skoro nulová důvěra ve vládu - 16 procent, co to je?“

Mezinárodní přesah projevil i u druhého okruhu otázek, jež se tentokrát týkaly Václava Klause. Ačkoli neopomíjí ani deskripci prezidentovy domácí aktivistické politiky, vymezuje se korespondent Le Monde ke Klausově zahraničnímu angažmá. To je podle dotazovaného katastrofa, která naši zemi vede do izolace. Jakkoli se mi jako Čechovi následující hodnocení českého prezidenta neposlouchá lehce, musím bohužel po krátkém uvážení s Martinem Plichtou souhlasit, když říká: „Klaus je pravicový bolševik.“ Stejně tak se hlásím k tvrzení francouzského žurnalisty, že prezidentova veta jsou již ohraným folklórem.

Nad názory intelektuálů pocházejících z vyspělých západoevropských zemí se snažím přemýšlet a analyzovat je. O to více se mne dotklo přirovnání České republiky k Bulharsku a Rumunsku, alespoň v oblasti korupce. Plichta diagnostikuje korupci již jako systémový jev, zatímco v jeho domovině se jedná spíše o anomálii. Ještěže v nejbližších dnech přijde Radek John se svou, s Čarodějem Babákem připravenou, protikorupční strategií.
Netvrdím, že ti ze „západu“ jsou všeznalí a my jen hlupáci z východu. Neodmítejme ale a priori rady a postřehy lidí z vnějšku. Přinejmenším jsou zadarmo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama