ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2012 22:04:27

Zneužívání přesčasových hodin u vojska a policie

Zneužívání přesčasových hodin u vojska a policie

Naprosto nechápu, proč Vláda po pondělním zásadním výroku Nejvyššího správního soudu ve věci „Zneužívání důležitého zájmu služby“, tedy zaměňování zvláštního fondu velitele 150 přesčasových hodin ročně za běžnou pracovní dobu, nezařadila tento bod na

Jak jednoznačně vyplývá z výroku soudu, máme před sebou precedens, kde velitelské struktury armády a policie zcela záměrně zneužívají přesčasové hodiny určené pro nenadálé a krizové situace státu a nikoliv pro vykrývání běžné pracovní doby. Institut zneužívání přesčasových hodin je součástí služebních zákonů a týká se resortů vnitra, obrany a spravedlnosti. Jsem přesvědčen, že silové a bezpečnostní složky státu mají mít nadstandardní přístup k lidským zdrojům v případě potřeby a nikoliv tyto zdroje systematicky zneužívat k pokrývání nedostatečného personálního zabezpečení. Soud jasně uvedl, že tento výklad zákona je nezákonný a tedy nepřípustný.

Bohužel hlavní příčinou zneužívání přesčasových hodin, tedy institutu důležitého zájmu státu, je výrazné podfinancování silových a bezpečnostních složek státu a z toho následně plynoucí nedostatečné personální pokrytí.
Celá situace bude mít za následek další vydávání peněz kapes daňových poplatníků Jen já osobně vím o 52 žalobách, které zaměstnávají Ministerstvo obrany a kde reálně hrozí, že tyto spory stát prohraje. To znamená další finanční zátěž pro státní pokladnu, kde můžeme mluvit o stovkách milionů korun. Lze očekávat další desítky ne-li stovky soudních pří a ještě větší destabilizaci situace v bezpečnostních sborech. Již nemluvím o nabíhajících úrocích z prodlení.


Rovněž to bude mít významný dopad na rozpočet bezpečnostních složek státu. Jen u Policie ČR se jedná o zhruba 2 miliardy korun. U Armády ČR můžeme hovořit až o 1 miliardě. Všechny tyto výdaje bude muset někdo zaplatit!!
K celé situaci však nemuselo dojít, pokud by vedení silových složek České republiky a orgány jejichž úkolem je kontrola tj. dbát na dodržování zákonů nepřehlíželi a velmi často dokonce nekryly tuto nezákonnou praxi. Rovněž bych chtěl poukázat na fakt, že ministr obrany měl dost informací a času, aby celou věc vyřešil a uspořil tak zbytečný výdaj ze státní pokladny.
V současné době lze situaci řešit jedině okamžitou změnou praxe při stanovování pracovní doby a uvedení jí do souladu se zákonem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama