Ing. Jiří Strýček

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2018 9:54:04 - otajar

Istanbulská úmluva - ratifikace

Pane poslanče, jako občana a voliče, který nemá možnost v této věci rozhodovat přímo v referendu, by mne zajímalo, jak se postaví váš poslanecký klub k ratifikaci Istanbulské úmluvy v Parlamentu ČR. Můžete uvést stručné zdůvodnění? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.05.2018 16:54:27 - Ing. Jiří Strýček
Děkuji Vám za dotaz. Nemohu bohužel předjímat, jak se k věci postaví kolegyně a kolegové poslanci. Já se domnívám, že hmotněprávní jádro úmluvy, které zavazuje státy ke kriminalizaci určitých jednání ve svých právních řádech, smysl má. Obdobně, jako tomu bylo například v nedávné době u protokolu, který doplňoval Trestněprávní úmluvu o korupci, bude i v tomto případě nejspíše většina navrhovaných kriminálních jednání již dnes v České republice postihována trestním zákoníkem. Z tohoto pohledu bude nejspíše většina hmotněprávní části úmluvy v našem právním řádu již provedena. Samozřejmě, bude-li úmluva ratifikována a najdou-li se v právním řádu mezery, bude nutné novelizovat trestní zákoník. Druhou stránkou jsou ideologická a interpretační ustanovení úmluvy, která jsou jistě výsledkem složitých jednání a kompromisů států úmluvy. Ta mohou v jistých ohledech narážet na náš ústavní pořádek, a proto si počkám na předkládací zprávu, zda a do jaké míry může úmluva kolidovat s naší Ústavou a hodnotami na kterých spočívá.