Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2022 12:18:00

Česká Lípa vyřeší letitý problém se silnicí za JYSKem

Česká Lípa vyřeší letitý problém se silnicí za JYSKem

Dlouhodobý spor mezi městem Česká Lípa a soukromým investorem vedl před dvěma lety k uzavření komunikace za obchodním centrem JYSK na Špičáku v České Lípě.

Po komunikaci, kterou mnoho řidičů využívalo jako zkratku při cestě do Nového Boru, tak již více než dva roky nikdo nejezdí, uzavřen je i chodník, který k silnici náleží. Město nyní po složitých jednáních dosáhlo dohody s firmou a komunikaci získá do svého majetku. Od firmy pak nabyde také silnici za obchodním centrem Albert a OBI, která na uzavřenou silnici přímo navazuje. Toto rozhodnutí městu umožní zahájit kroky ke kolaudaci obou silnic. Navíc město nyní může projednat, v jakém režimu uzavřenou silnici zprovozní.

„Obě komunikace včetně inženýrských sítí město získá do svého majetku za celkovou cenu 4,6 mil. Kč. Tuto cenu určil znalecký posudek a je pro město přijatelná,“ uvedl místostarosta České Lípy Martin Brož.

Město uzavřelo s firmou JTH v říjnu roku 2010 nájemní smlouvu na část pozemku, který se nachází za obchodním centrem JYSK, na kterém firma v roce 2011 postavila cca 200m dlouhou komunikaci. Tato silnice navázala na komunikaci za centrem OBI a Albert, která byla postavena v roce 2007 a sloužila primárně pro zásobování obchodního centra. Nájemní smlouvu na pozemek, na kterém stojí v současnosti uzavřená komunikace, město vypovědělo v roce 2019. Jelikož silnice není zkolaudovaná, byl na ní provoz umožněn díky vydání povolení k předčasnému užívání. Jeho platnost však na konci roku 2019 firmě JTH vypršela, a proto je nyní silnice včetně chodníku uzavřena. Bez tohoto povolení se po silnici ani po chodníku nesmí pohybovat žádná auta ani chodci.

„Původní nabídka firmy JTH činila více než dvacet milionů korun, což je pro město neúměrně vysoká cena. V loňském roce jsme si tak nechali zpracovat nový znalecký posudek na obě komunikace, který určil cenu, která je pro město přijatelná. Jsem ráda, že se podařilo s firmou JTH dosáhnout dohody a můžeme tak po velmi složitých jednáních ukončit tento po právní stránce velmi komplikovaný, dlouholetý spor a sjednotit vlastnictví našich pozemků a staveb komunikací. Nyní můžeme začít řešit, v jakém režimu bude možné v současnosti uzavřenou silnici zprovoznit. Chci však ujistit občany Sluneční ulice, že uděláme vše pro to, aby i po otevření komunikace nedocházelo k překračování hlukových limitů v místě jejich bydliště,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Město rovněž bude řešit opravu komunikace za Albertem a OBI, která není v dobrém technickém stavu, a také opravu chodníku na uzavřené komunikaci. „Co se týče znovuotevření uzavřené silnice za JYSKem, musíme zvážit více faktorů, tj. musíme myslet nejen na řidiče, ale také na obyvatele Sluneční ulice. Proto nyní uvažujeme o jednosměrném provozu. Celý proces si však vyžádá mnoho dílčích povolení, takže uvidíme, v jakém režimu se nakonec silnice otevře,“ doplnil českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama