Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2020 18:41:00

Stará budova Jiráskova divadla byla předána k rekonstrukci

Stará budova Jiráskova divadla byla předána k rekonstrukci

Starostka České Lípy Jitka Volfová předala zástupcům firmy Metrostav a.s. Praha v pondělí 2. listopadu klíče od staré budovy Jiráskova divadla.

Metrostav, který zvítězil ve výběrovém řízení s nabídkovou cenou necelých 161 mil. Kč, se tak může pustit do léta očekávané rekonstrukce divadelní budovy. Ta by měla trvat necelé dva roky.
„Okamžik, o kterém se v České Lípě mluví téměř třicet let, konečně nastal. Starou budovu jsme dnes předali zhotoviteli stavby, který se může pustit do díla. Mám z toho opravdu velkou radost, a ještě jednou děkuji všem, kteří se na přípravě tohoto velkého projektu podíleli. Nyní si jen přeji, aby stavba probíhala bez komplikací a my se tak mohli v nové budově Jiráskova divadla na podzim 2022 potkat a slavnostně jej otevřít,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Stavební dělníky čeká hodně práce, protože Jiráskovo divadlo projde opravdu velkou proměnou. K zemi půjde např. celá vstupní část do divadla, tj. foyer včetně šatny, WC, pokladny a horního patra, kudy se chodilo na balkon. V Panské ulici dojde k úpravě dosavadní proluky vedle divadla. Na tomto místě v budoucnu vyroste zcela nový hlavní vstup do divadla. Metrostav také čeká hloubení velké jámy na dvoře divadla, kde po dokončení stavby budou technické místnosti nového divadelního stánku. Zde také bude probíhat archeologický průzkum.

Na svém místě tak zůstane pouze část budovy s velkým divadelním sálem, divadelním barem a dalšími prostory, kde ještě donedávna měli místní ochotníci uskladněný svůj fundus. Z velkého sálu pak v jarních měsících zmizí také střecha. Samozřejmě takto rozsáhlá stavba si vyžádá i značná omezení. Do dvora divadla, který se stane staveništěm, tak nebude možné po dobu stavby vjíždět, ani zde parkovat. Busta Aloise Jiráska, která nyní na dvoře je, bude bezpečně uskladněna, aby se po dokončení rekonstrukce znovu vrátila, tentokrát však do interiéru nového divadla.

Nová budova Jiráskova divadla bude kompletně bezbariérová. Kromě velkého divadelního sálu, jehož kapacita zůstane zachována, budou v divadle k dispozici také další menší prostory pro pořádání komornějších akcí. V přízemí bude také nová divadelní kavárna, jejíž provoz bude nezávislý na provozu divadla. Divadlo bude samozřejmě vybaveno moderní světelnou a zvukovou technikou, do velkého sálu se vrátí repasovaný velký skleněný lustr, který v divadelním sále visel i nyní. Nové řešení pak umožní i průchod pěších z Panské do Jiráskovy ulice.  

„Uvědomujeme si, že se nejedná o zcela novou divadelní budovu, kterou by si někteří občané možná přáli. Pro variantu rekonstrukce stávajícího Jiráskova divadla jsem se rozhodli především z důvodu oživení centra města, ve kterém budeme mít nově opravenou divadelní budovu namísto opuštěné a chátrající budovy, která by nám zde zbyla, pokud bychom se rozhodli postavit divadlo nové. Zrekonstruované divadlo nabídne veškerý komfort moderního kulturního stánku. Věřím, že jej budou mít herci i diváci rádi,“ uzavřela Jitka Volfová. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama