Ing. Josef Bělica, MBA

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2021 7:37:00

Intenzivně pracujeme na zlepšování kvality ovzduší ve městě

Intenzivně pracujeme na zlepšování kvality ovzduší ve městě

Havířov se zapojil do projektu Clairo, získaná data poslouží k výsadbě vhodné zeleně pohlcující škodliviny v ovzduší.

Havířov je dalším městem, které se zapojilo do projektu Clairo. Smyslem projektu je měření koncentrací monitorovaných látek v ovzduší, na které bude navazovat plánování a způsob výsadby vhodného typu zeleně s pozitivním vlivem na kvalitu ovzduší. Vedle transformace teplárenství a snížení frekvence dopravy ve městě jde o další fázi takzvaného ozeleňování města.

„Ve městě jsou od konce října v provozu tři měřicí senzory. Měřicí senzory byly statutárnímu městu Havířov zapůjčeny zdarma na základě smlouvy o výpůjčce. Instalovány byly na sloupy veřejného osvětlení na ulicích Generála Svobody, Kpt. Jasioka a Karoliny Světlé," vyjmenoval měřící místa havířovský primátor Josef Bělica.

Projekt Clairo byl zahájen v roce 2018 a ukončen má být v roce 2022. Zapojena do něj byla postupně města Ostrava, Opava, Třinec, Frýdek-Místek a Karviná.  V současné době se měří znečištění ovzduší také v Havířově a Rychvaldu.

Projekt je realizován týmem odborníků z několika institucí a subjektů. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava zajišťuje měření a vyhodnocení dat. Slezská univerzita v Opavě se zabývá návrhem struktury a skladby výsadby zeleně a vytváří on-line databázi rostlin s potenciálem vyššího záchytu znečišťujících látek. Univerzita Palackého v Olomouci se v projektu zaměřuje na vytvoření inovativní zálivky obsahující fytohormony a biostimulanty pro odolnost rostlin. Moravskoslezský kraj se na projektu podílí zejména spolufinancováním a výběrem měst v regionu vhodných pro transfer zjištěných poznatků.

„Intenzivně pracujeme na zlepšování kvality ovzduší v našem městě a myslím, že je to znát. O městskou zeleň se pečlivě staráme a stále vysazujeme nové keře a stromy. Čeká nás postupné odkarbonizování pohornické krajiny, nelehká transformace teplárenství a obchvat Havířova, který by měl životnímu prostředí a občanům také trochu ulevit. Projekt Clairo nám navíc poskytne nové poznatky o stavu ovzduší ve městě a doporučí výběr vhodné zeleně a způsob její výsadby tak, aby pomáhala co nejúčinněji snižovat množství prachu v ovzduší. Součástí projektu je totiž také databáze téměř dvou stovek rostlin s prokazatelným vlivem na snížení znečištění ovzduší,“ doplnil k projektu Clairo primátor Josef Bělica.

Naměřená data jsou již nyní k dispozici on-line ve veřejně přístupném systému ZDE, mohou tedy poskytnout doplňkovou informaci o znečištění ovzduší ve vybraných lokalitách. Více o projektu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama