Ing. Josef Novotný

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2016 11:34:04

Uprchlík ve Švédsku za volantem bez řidičáku odporuje mezinárodním pravidlům

Uprchlík ve Švédsku za volantem bez řidičáku odporuje mezinárodním pravidlům

Začnu pálit ostrými hned na začátku. Celou debatu bych mohl uzavřít následující citací z Vídeňské úmluvy staré jak Metuzalém, léta páně 1968, osmého listopadu.

 Článek 41, bod 1 a) Každý řidič motorového vozidla musí být držitelem řidičského průkazu.

Švédsko k Vídeňské úmluvě o dopravním provozu přistoupilo 25. 7. 1985. Bosna, ze které uprchlík pochází, je signatářem téže úmluvy o osm let později. Úmluvy se mají tak nějak dodržovat, že.

Nebudu zde debatovat na téma imigrační krize ve Švédsku. Ač umím švédsky na relativně pokročilé úrovni a tudíž si mohu snadno ověřovat informace na internetu, tak nechci debatovat nad tématem naprostého selhání švédských politických elit v této oblasti. Švédsko si totiž prochází „svým silvestrovským Kolínem“ s o mnoho většími seismickými otřesy než Německo.

Ale pojďme k jádru pudla. Proč se švédský soud k takovému kroku rozhodl, je mi zcela jasné, ale bojím se to vyslovit nahlas. Běhá mi z toho mráz po zádech. Jedná se o nejen šílený precedent, ale zároveň posvěcení takového činu. Každý si nyní může přečíst palcový titulek: „Körkortslösa kan köra bil utan att bli straffade,“ v překladu, řidič bez řidičského průkazu může řídit beztrestně auto. To nevymyslíš! Skvělý signál široké veřejnosti. Švéd musí do autoškoly, ostatní se mohou vymluvit, že řidičák je v jejich rodné zemi a tudíž nelze prokázat vinu.  Švéd je z toho naštván, a světe nediv se, pomalu ale jistě se z něj stává xenofob.

Zdá se mi, že zatímco ministr Ťok v ČR hlásá dopravní totalitu, tak ve Švédsku naopak dopravní labilitu. Ale až budu na dovolené v Göteborgu, tak už vím na co se mám mou lámavou švédštinou vymlouvat, proč jim neukazovat řidičák. No a nějaké dopravní předpisy? Na co, když neplatí ani mezinárodní úmluvy?

Vídeňskou úmluva: http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/conventn/crt1968e.pdf

Švédské rádio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6345971

Vyšlo též na :

http://josefnovotnyjosef.blog.idnes.cz/c/493171/uprchlik-ve-svedsku-za-volantem-bez-ridicaku-odporuje-mezinarodnim-pravidlum.html?ref=viacbloger

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama