Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2022 15:54:00

Nejsilnější zbraní proti Rusku je to, že ho co nejdřív přestaneme potřebovat

Nejsilnější zbraní proti Rusku je to, že ho co nejdřív přestaneme potřebovat

V Bruselu se uskuteční mimořádná Rada EU pro energetiku, kterou svolal ministr Síkela

Příprava zemí Evropské unie na letošní zimu a podpora úspor zemního plynu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela svolal mimořádnou Radu pro energetiku, která se koná zítra v Bruselu. Jednání se zúčastní i ukrajinský ministr pro energetiku Herman Galuščenko.

„Nejsilnější zbraní proti Rusku je to, že ho co nejdřív přestaneme potřebovat. Jsem proto rád, že se návrh Evropské komise k přípravě na zimu soustředí především na úspory spotřeby plynu. Naší prioritou zítra bude dojednat vyvážený návrh na snižování spotřeby plynu na nadcházející období do března 2023 napříč všemi členskými zeměmi,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Na mé pozvání dorazí také ukrajinský ministr pro energetiku Galuščenko. V rámci společného oběda s dalšími ministry probereme možnosti posílení spolupráce v oblasti energetiky.“

Rusko postupně unilaterálně snižuje dodávky plynu do EU a využívá je jako politickou zbraň s tím, že celkové dodávky plynu z Ruska jsou nyní na úrovni méně než 30 % průměru za období 2016-2021. V kontextu války na Ukrajině se jedná o snahu společnosti Gazprom manipulovat s cenami energií na evropském trhu a vyvolat ekonomickou destabilitu.

V reakci na přetrvávající riziko přerušení dodávek ruského plynu před nadcházející zimou připravila EK balíček připravenosti na krizi s názvem „Save gas for a safe winter”. Hlavním záměrem balíčku je předejít okamžiku, kdy bude nutné vyhlásit nejvyšší krizový stupeň v plynárenství, stav nouze, v jednotlivých členských zemích, i na úrovni EU. Balíček obsahuje vodítka s cílem snížení spotřeby zemního plynu pro zmírnění dopadů závažného přerušení dodávek. Další součástí balíčku je návrh nařízení Rady obsahující mechanismus k vyhlášení stavu pohotovosti EU a zavedení dobrovolného i povinného cíle pro snižování spotřeby zemního plynu. „Ačkoliv tento návrh na povinné úspory spotřeby plynu nevyvolal mezi všemi členskými státy pozitivní odezvu, budu se je snažit přesvědčit z pozice předsedajícího Radě EU, že je třeba před nadcházející zimou reagovat jednotně,“ říká ministr Síkela.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama