ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2016 8:26:18

Cestovní kancelář "Vyčůránci".

Cestovní kancelář "Vyčůránci".

Ani po týdnu, na tomto článku ze svého blogu nemusím měnit ani slovo. Jen mohu pouze doplnit, že komedie mezi vracením z Německa do Česka se rozjela víc, než jsem čekal, a že ta "cestovka" (jak už to u cestovek bývá), je jen pro movitější klientelu.

Poslední dny nám odhalily zase, jak je vidno, jednu blamáž. A nejde o černobílé vidění, ale pořádně barevné, v kterém se nám jaksi „vybarvili“ křesťanští „váleční uprchlíci". Je třeba podotknout, že s nedávnými křesťanskými Velikonocemi tohle vybarvení dozajista nemá nic společného.

Prostě jedna skupinka (nebo rodinka) se rozmyslela a na výletě do Česka si v hlavinkách ujasnila, že válečná situace v místě jejich bydliště zase asi nebyla tak dramatická a že vlastně půjdou raději zpátky domů, protože představy o blahobytu v Evropě ( a ještě hůř: "mizerném" Česku) nenaplnily jejich představy. Tím nechci vyvolat dojem, že zlehčuji zvěrstva bojovníků Islámského státu, která nelze zpochybnit a před kterými je logické utíkat. Mohl jsem se o nich přesvědčit z fotografií získaných od Kurdů, které jsem zde sdílel. Jenomže tady v tomto případě šlo zřejmě o něco jiného. Nevíme, zda ti lidé, co sem přišli, byli opravdu z oblastí, v kterých jim toto nebezpečí bezprostředně hrozilo. Ale když ta nabídka Nadačního fondu Generace 21 k nám vycestovat, byla tak výhodná, rozhodli se asi: proč ji nevyužít a nezkusit? A tak se stalo. Přijeli k nám a žili tu, i když od počátku jsme slýchali jisté „výhrady“ k tomu, JAK zde žili. A to logicky vyvolávalo emoce.

(Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku dočasně bydlela v Okrouhlíku u Jihlavy. Česká vláda se domnívala, že chtějí žít v ČR, Iráčané to ale odmítli. Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který zorganizoval přesídlení již 89 iráckých křesťanů do Česka, prý neví, proč tato skupina nechce zůstat v Česku. Původně se počítalo, že skupina bude celkem čítat 153 osob. Pozn. autora)

Později jiná a ještě početnější skupinka osob, která k nám dorazila, alespoň natvrdo "kápla božskou" a přiznala, že jen „Germany a Angela“ je ten jejich, i když dříve nepřiznaný, cíl. A i oni se začali pakovat neznámo kam do toho germánského ráje... Cestu i těmto lidem usnadnila jistá levná česká ‚cestovka‘. Ano, název souhlasí s tou už výše zmíněnou.

Ta se nyní brání kritice, která se na její hlavu sesypala a dokonce vydala oficiální tiskové prohlášení, v kterém vysvětluje, že se vlastně nic tak zásadního nestalo. Ve své činnosti navíc ještě poslední březnový den tohoto roku, lidé z nadace hodlali pokračovat.

„Tak, jako po celou dobu trvání projektu na záchranu 153 iráckých křesťanů i nadále Nadační fond Generace 21 pokračuje v politice informační otevřenosti. Od začátku jsme si byli vědomi toho, že pracujeme s lidmi a počítali jsme s tím, že se na naší cestě za záchranou 153 životů objeví i potíže. Ty nyní nastaly,“ uvádí se na webových stránkách Generace 21, s tím, jak už víme, že někteří iráčtí křesťané z Okrouhlíku u Jihlavy vyjádřili nespokojenost se svou budoucností. Prý nevěděli, jak si svou budoucnost vlastně představují. Chce se však pod vývojem událostí následujících dnů, že představu o své budoucnosti měli zřejmě zcela jasnou a konkrétní. Jen v ní nemělo své místo to naše „chudé“ Česko…

A co na to ona „cestovka“? Tedy pardon, Nadační fond Generace 21? „Nelitujeme, že jsme se pustili do naší aktivity na záchranu 153 lidských životů. Integrace 2/3 všech uprchlíků, kteří přijeli, stále probíhá dobře,“ uvádějí na svých stránkách. Super.

Tak uvidíme. V neděli večer sice například TV Nova upozornila na to, že v České republice žije nyní až 100 tisíc našich dětí ohrožených chudobou natolik, že jejich rodiče nemají na pořádné jídlo, ale chápu, že v jistých okamžicích je třeba pomáhat i jinde. Klíčem k úspěchu by však mělo být to, že tu pomoc někdo opravdu chce, a že ji ocení, bude si ji vážit. A toho jsme svědky bohužel v případě uprchlíků, které jsme se m přivezli, nebyli.

Ona skupina nakonec celkem pětadvaceti iráckých křesťanů, kteří u nás odmítli azyl a pokusili se dostat autobusem do Německa, kde byli zadrženi, se do České republiky vrátí nejspíše opět v pondělí. Podle ministra vnitra Milana Chovance je naše policie umístí do detenčního zařízení a bude usilovat o jejich urychlené vyhoštění zpátky do Iráku. Teoreticky by se totiž prý mohlo stát, že znovu o azyl v Česku požádali. Tak trochu to připomíná Kocourkov, jenomže…

Kolika podobných případů eventuálně můžeme být ještě svědky? Vloni na podzim se začalo otevřeně hovořit o tom, že naše země může přijmout až 7,5 tisíce uprchlíků. To se zatím nestalo. Pokud by k tomu však došlo, všichni víme, že by to pro nás a naši zemi představovalo nemalé náklady, odhadují se někde v rozmezí mezi 6,5 až 9 miliard korun. Vím, že to je nepopulární v posledních měsících, ale opět se musím ptát, jestli se plánuje řešit nějak systematicky to, jakým způsobem by se ti uprchlíci prověřovali? Odkud skutečně přicházejí, kdo jsou?

Za výše vyčíslené prostředky bychom uprchlíky přesídlili a uhradili z nich následnou proceduru spojenou s přijetím do ČR. Již v září loňského roku bylo zřejmé, že jeden uprchlík by měl vyjít státní kasu asi na dva milióny korun za rok. Není třeba však připomínat, že problémy uprchlíků neskončí však s jejich přijetím. Co když podobně jako jsme byli svědky nyní, řeknou i ti další, že chtějí dál na Západ?

Bohužel, zázemí, které se těmto lidem nabízí, i podle plánovaných vynaložených financí, je asi na hony vzdálené tomu, jaké se nabízí našim původním občanům, pokud se dostanou do nouze. A to i přesto, že zde před obdobím, než upadli do bídy, většina z nich platila daně a přispívala tím do státní kasy.

Domnívám se, že se dá očekávat na základě již současných zkušeností, že procento podobně demaskovaných „uprchlíků“ bude dost vysoké. Možná by tedy za jejich prověření měla ručit vláda. Společně s řadou dalších lidí se proto hned vzápětí ptám: Můžeme krokům a tvrzením této vlády opravdu tak bezmezně věřit?

Naštěstí vím, že těch, co mají vlastní rozum v hrsti, není úplně málo.

A co ta „CK Generace 21“? I když z ostudy mají kabát, tváří se bohorovně.

Možná ale nejsem sám, komu začíná vrtat v hlavě, o co jim vlastně šlo nejvíc? Zda to nebyla spíše touha přisát se na nějaké ty granty a dotace pro neziskovky? S tím, že „nějaké ty potřebné uprchlíky“ už najdeme…?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama