ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2014 13:31:00

Pozor na transatlantickou dohodu o obchodu mezi EU a USA!

Pozor na transatlantickou dohodu o obchodu mezi EU a USA!

Čím dál více občanů se na Úsvit obrací se svými výhradami, spíše obavami, vůči budoucímu přijetí TTIP – transatlantické dohody o obchodu mezi EU a USA, která podle všeho velmi ovlivní životy také v České republice.

 Tyto obavy v Úsvitu sdílíme také a velmi pozorně celou záležitost monitorujeme. Minulý týden proběhla na půdě Poslanecké sněmovny schůzka s hlavním vyjednavačem EU Ignaciem Garciou Bercero. Musíme říci, že absolvování této schůzky naše obavy určitě zcela nevyvrátilo.

1. Půjde o smíšenou smlouvu, tedy její platnost bude muset potvrdit jak Evropský parlament, tak i všechny parlamenty národní.

2. Po ukončení vyjednávací části bude projednána v Evropské radě a v Evropském parlamentu, pak bude přeložena do národních jazyků všech členských zemí a pak bude probíhat proces ratifikace v jednotlivých národních parlamentech.
komentář: tímto postupem je tedy vyloučeno to, abychom byli nuceni přijmout něco, co dojedná pouze „někdo z Bruselu“ – což jsou obavy, které občané nejčastěji sdělují.

3. Na dotaz kolegy poslance Úsvitu Marka Černocha pan Bercero uvedl, že žádný stát nebude sankcionován za případně nepřijetí této dohody. Uvedu zde ale upřímně, že jiný názor pana Ignacia Bercera, že nepředpokládá, že by nějaký národní parlament dohodu neratifikoval, protože všechny dohody byly zatím přijaty, mi připadá dost naivní. Tato možná budoucí dohoda je natolik obsáhlá a partikulární zájmy jednotlivých členských států mohou být tak rozdílné, že nalezení úplné shody vidím jako dost obtížné.

Naše obavy z dalšího postupu pramení především z toho, že vyjednávací mandát byl schválen radou jednotlivých států, a to je věc (mantinely tohoto mandátu), o kterém jsme se zatím moc informací nedověděli (jaký mandát stanovila ČR). Pro zklidnění však rovnou znovu opakujeme, že finální pojistkou je nutnost schválení i Parlamentem ČR.

K tolik diskutované otázce GMO ( geneticky modifikovaných organismů a potravin ), které USA běžně používají, bylo sděleno, že na bezpečnost bude kladen primární důraz a ze strany EU nebudou činěny žádné slevy v opatřeních vůči USA. Toto následné tvrzení však poněkud podlamuje jedna z úvodních vět pana Bercero, když v úvodu pronesl, že v oblasti zemědělských produktů budeme muset ustoupit USA, což je pro mě absolutně nepřijatelné hned z více důvodů.

Bude tedy záležet na nás poslancích ve Sněmovně parlamentu, abychom tuto věc ohlídali a v nejbližší možné době hodláme v této věci také vznést dotazy směrem k vládě. V hnutí Úsvit budeme TTIP určitě věnovat maximální pozornost a hájit zájmy našich občanů a nepodlehneme žádným lobbistickým tlakům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama