ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2015 18:40:00

Proboha, to budeme daně určovat podle nějakých koaličních dohod?

Proboha, to budeme daně určovat podle nějakých koaličních dohod?

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. listopadu 2015 k Vládnímu návrhu, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách:

Na posledním rozpočtovém výboru se kolega poslanec Kalousek několikrát zeptal, aby mu někdo kompetentně objasnil, proč právě zdanění 23 a 28 % plus k tomu pevný osmdesáti korunový poplatek. Jediná odpověď byla, že se tak dohodla koalice. Proboha, to budeme daně určovat podle nějakých koaličních dohod? Je mi opravdu lhostejný problém loterijních společností a jejich dalších existence.

Ale vadí mi nemístná benevolence vůči nelegálním loterijním provozovatelům obzvláště, když koaliční vláda tolik tlačí a prosazuje evidenci tržeb, jak dnes už víme úplně pro vše. A tady jde ještě i o něco úplně jiného. Já nevím, co je správné, protože nikdo jsme žádné relevantní odůvodnění nedostali. A čím více jsme se ho domáhali, tím více jsme nic nedostali.

Pan kolega Kalousek chtěl asi čtyřikrát, aby mu někdo zdůvodnil, proč společenská nebezpečnost činí rozdíl právě pět procentních bodů, které byly v návrhu. Já se ptám, může tedy zde nyní Ministerstvo financí nebo předkladatel konečně sdělit, jak na to přišlo? A proč 23 a ne jinak?

Další otázka a já doufám, že otázky budou zaznamenávány, že se na ně ještě dovíme před hlasováním odpovědi, zdůvodnění, proč to schválit. A promiňte mi obzvláště kolegové z rozpočtového výboru, že se budu znovu opakovat, ale ani na dvou rozpočtových výborech jsem nedostal odpověď na mou otázku týkající se důvodové zprávy této novely zákona. A tam je předkladatelem uvedeno: hlavním cílem vyššího daňového zatížení tuzemských legálních provozovatelů je snížení negativního dopadu hazardního hraní.

Může tady konečně předkladatel nebo zpravodaj, ale spíše předkladatel vysvětlit a dát to do příčinné souvislosti, jak pouze vyšší zdanění sníží negativní dopady hazardu? Já jsem na to odpověď pořád nedostal a rád bych znal toto vysvětlení, proč je to v důvodové zprávě.

Že si to koalice domluvila je jedna věc. Ok, ale já chci, aby tady zejména poslanci z klubu sociální demokraté vysvětlili, proč se nepřipojí ani k jednomu pozměňujícímu návrhu, řešícímu alespoň tu část rozmachu a právní nejistoty v oblastí kvízomatů.

Vycházím tak z hlasování na rozpočtovém výboru před třetím čtením. To i vy kolegové chcete dát nelegálům další prodloužení daňových prázdnin? Co vás k tomu vede? Ve středu jsem se stihl alespoň zúčastnit odpoledního panelu konference Ministerstva financí. Pozastavuji se sice nad tím, proč konferenci Ministerstvo financí naplánovalo až na tak pozdní datum. Proč na den jednání rozpočtového a jiných výborů a proč na den, kdy probíhala i konference k EET. Ale po všech těch kotrmelcích kolem loterijního zákona takto nevhodně naplánovaný termín až vlastně tolik nepřekvapuje.

Stihl jsem sice jen část středeční konference, ale i to bylo velmi zajímavé a stálo to za to. Pan náměstek Závodský se velmi podivoval nad tím, že loterijní zákony už dva měsíce leží jen tak ve Sněmovně. Tak tady se musím vůči tomu naprosto ohradit, vůči takovému výroku. A pan ministr by si měl asi udělat pořádek na ministerstvu.

Zákon tu měl být už počátkem roku. Měl už být dávno po notifikaci a jestli tady řešíme na poslední chvíli všechny nedodělky, tak máslo na hlavě má právě Ministerstvo financí a ne my - Poslanecká sněmovna. Za tím si stojím. Navíc by si pan náměstek Závodský měl uvědomit, že my nejsme podřízení, ale že vláda, tedy ministerstvo se zodpovídá Poslanecké sněmovně, ano, vím. Chování tak tady a jednání tomu často neodpovídá.

Ale ať se vrátím ke konferenci. Byl tam pan Holan, jakýsi pan Holan. A včera jsem si vygooglil, že je to mj. aktivista, kterého jeho tažení proti video terminálům vyneslo až na post prvního náměstka Brna. A deklaroval, že se mu vládní návrh nové loterijní legislativy nelíbí, a že vláda přijde s novým komplexním pozměňovacím návrhem, který vyřeší vše, co se panu Holanovi nelíbí. A že zamezí pozměňovacím návrhům poslanců, kteří mají divné cíle. Tak to opravdu bylo vyjádření. 

předkladatel i zpravodaj by mohli věnovat tomu pozornost. Tomu, co se zde říká. Takže nějaký pan Holan bude navrhovat nebo prosazovat, abychom my poslanci neměli nebo nemohli podávat pozměňovací návrhy a naopak on bude snad tvořit nebo podílet se, já nevím na nějakém komplexním pozměňovacím návrhu tak, jak zaznělo ve středu na konferenci?

Pan premiér tady není, možná by to byla otázka spíše na něj. A opět jsme ve starých kolejích. Nyní budeme projednávat něco, myslím tím tisky 578 až 580. To je ta velká vládní novela. Co je nyní určeno ke změnám?

Potom tedy chápu, že tisky 578 až 580 se dočkají asi další pauzy ve svém životě, a o to více mám pochybností o začátku data platnosti velké novely zákona č. 202.

A co tedy notifikace? To už dnes vláda ví, že bude renotifikovat? Jak to tedy je? To budeme absolvovat další divadlo jako dosud i s těmi dosud neprojednanými tisky, protože řada z vás, kolegové, si možná neuvědomuje, že tady jsou i čísla sněmovních tisků k novele loterijního zákona, na něž se ještě vůbec nedostalo. Myslím, že to je tisk 549, tuším, jestli si to pamatuji správně.

Já vůbec neříkám, že předložený zákon je dokonalý, ostatně proto jsem sám pozměňovací návrh do této rychlé daňové novely podal, ale že u tak složitého zákona, jako je zcela nová loterijní legislativa, by se to mělo řešit takovýmto způsobem, je pro mne podivné.

Komplexním pozměňovacím návrhem - pardon. Máme to tedy chápat tak, že až bude ta velká novela, budeme to řešit na základě připomínek aktivistů?

Vrátím se zpět k daňovým únikům a nelegálnímu hazardu, o kterém tu dnes my všichni, ale hlavně koalice, rozhodujeme. Já bych tady chtěl od předkladatele nebo zpravodaje, aby jednoznačně řekli, jak to bude v roce 2016 pro legální provozovatele a jak pro nelegální provozovatele. Že se jim do této odpovědi asi nebude moc chtít, je mi celkem jasné, protože bez pozměňovacích návrhů Fiedler nebo Kovářová to totiž budou dále zákonem potvrzené prodloužené daňové prázdniny pro nelegální firmy. Z úst náměstka financí Závodského na středeční konferenci Ministerstva financí přímo zaznělo, že nelegály bude řešit až velká vládní legislativa, velká vládní novela, a že posunutá lhůta notifikace není žádný problém, je to jen kosmetická záležitost. Takže pokud je to jen kosmetická záležitost a Evropská komise žádné zásadní výhrady nemá, žádám, aby stanovisko Evropské komise bylo zveřejněno minimálně nám, poslancům.

A protože hodlám já i náš poslanecký klub podpořit právě projednávanou novelu, chci opravdu vědět, jak je loterijní zákon dokonalý a vše je pozitivní, tak, jak to vypadalo na středeční konferenci.

Vraťme se ale k těm kvízomatům, což je předmětem pozměňovacích návrhů, o kterých budeme za chvíli hlasovat. Řešili jsme to i na středečním zasedání rozpočtového výboru a mám pro vás informaci, že i na již zmiňované středeční konferenci Ministerstva financí k tomu zazněly informace. Jak je to s povolováním nebo zákazem kvízomatů? Spadá kvízomat pod loterijní zákon nebo ne? Jaký je jednoznačný výklad? Pokud má kvízomat spadat pod § 50 odst. 3 a jeho provozovatel má žádat o povolení k jeho provozování, je na uvážení ministerstva, zda ho povolí. Tak tady nebudu čekat a ptám se zde rovnou. Povolí tedy nebo nepovolí ministerstvo při podání takové žádosti o licenci kvízomat? A proč toto stanovisko nevisí v tuto chvíli již dávno na stránkách Ministerstva financí, proč nejsou instruovány obce a starostové?

My jsme na tohle téma vedli debatu na rozpočtovém výboru ve středu a já jsem nebyl přesvědčen vyjádřením paní náměstkyně.

Co je ale nejhorší, pokud Ministerstvo financí ví, že kvízomaty mají spadat do loterijního zákona a nejsou za ně odváděny žádné odvody, proč dosud neřešilo daňový únik? Legální provozovatelé odhadují daňový únik u kvízomatů na 2 mld. Kč. Opět mi tady rezonuje zásadní nesoulad s cílem novely zákona o elektronické evidenci tržeb, která právě - a já říkám správně - se snaží potírat to, že jsou daňové úniky a nejsou vykazovány tržby, a tady to poměrně paradoxně zůstává bez předmětu zájmu ministerstva.

Abych vám doložil, že se nejedná o jakkoliv mnou zveličovaný problém, dovolte mi uvést několik citací z tisku a mezi nimi i několik citací nejvyšších vládních činitelů.

Na serveru finanční správy se již 10. dubna 2014 objevila zpráva s názvem Kvízomaty jsou v současné době provozovány legálně? A citace: "Specializovaný finanční úřad jakožto orgán státního dozoru nad provozováním loterií a jiných podobných her zaměřil svoji pozornost na tyto nezákonné aktivity. Šetřením úřadu bylo zjištěno provozování celkem 61 kusů kvízomatů na 37 místech celé České republiky." /To bylo v dubnu 2014./

Na serveru tn.cz ze dne 1. 8. 2014 se objevil příspěvek: "Babiš vyhlásil válku hazardu. Zdaní kvízomaty." V závěru tohoto článku je zcela zásadní konstatování, že ministři teď zkoumají, jestli kvůli zákazu kvízomatů bude nutná změna loterijního zákona. Pokud ano, jsou ji prý připraveni navrhnout co nejdříve.

Dále citace na serveru idnes bylo 12. 8. 2014 citováno prohlášení tehdejší ministryně spravedlnosti Válkové, ministra vnitra Chovance a ministra financí Babiše s titulkem Tvrdě proti kvízomatům. Válková je spojila s organizovaným zločinem. Citace: "Je to zřejmě fenomén, který se šíří a který organizovaný zločin považuje za jeden z možných způsobů, jak obejít stávající právní úpravu", uvedla ministryně spravedlnosti. "Budeme postupovat důrazně, důsledně a rychle", řekla Válková.

21. 8. 2014 na tomtéž serveru se objevuje titulek: Na Česko se valí epidemie kvízomatů. Ministerstvo chce tvrdší postup. V tomto článku je zajímavá informace, že touto problematikou se již zabývá vrchní státní zástupkyně.

21. ledna 2015 přichází zpráva náměstka ministra financí Ondřeje Závodského, který má v gesci regulaci hazardu: Rekordní pokuta za provoz kvízomatů. Toto byla první pozitivní zpráva do doby, než soud potrestané firmě přiznal odkladný účinek úhrady pokuty, a to z důvodu /a teď, prosím, zbystřete svoji pozornost/, že výše pokuty je pro společnost likvidační. Rekordní pokuta činila necelých 10 mil. Kč.

Už zmíním jen jeden, a to z 5. května letošního roku. Babiš uvádí: "Provozovatelé kvízomatů z nás dělají hlupáky. Stát je připraven tvrdě zasáhnout."

Takže tady jsou citace, jak budeme bojovat s kvízomaty. A já jsem o tom mluvil právě proto, že dva z těch pozměňovacích návrhů, o kterých budeme hlasovat, řeší postihování tohoto nelegálního provozování kvízomatů.

Z uvedených informací a vyjádření předních představitelů vlády je zřejmé, že stát a tím pádem ani obce, které jsou tímto nelegálním fenoménem přímo a masivně postiženy, si po roce a půl nejsou schopny s nelegálním hazardem efektivně, účinně a rychle poradit.

Na středeční konferenci také zaznělo, že v sousedním Polsku mají desetitisíce zakázaných kvízomatů v policejních skladech, ale je jim to k ničemu, protože nemají chycený resp. zajištěný server, na který jsou napojeny. A tady je úplně stejná situace. Proto jsou represivní složky státu zcela bezmocné.

Teď při hlasování ukážete, všichni poslanci, tedy i ti koaliční, jestli jdete na nějakou koaliční dohodu, nebo vám jde skutečně o potlačení černého byznysu, a byť máte nejspíš povinné hlasování, tak se zamyslete, pro co hlasujete.

Ať budete hlasovat proti návrhu paní poslankyně Kovářové nebo proti mému pozměňovacímu návrhu, vysvětlete voličům, starostům a nám kolegům, proč podporujete rozmach nebo minimálně další tolerování nelegálního hazardu. Paní kolegyně poslankyně Kovářová podala pozměňovací návrh, aby věcně a jasně vyřešila právní nejistotu v oblasti kvízomatů. Proč Ministerstvo financí tento návrh nepodporuje? Proč dále chce tolerovat nelegální činnost? Anebo můj pozměňovací návrh. Já prostě kvízomaty a potažmo tímto slevomaty, kurzomaty a další paskvily jednoznačně ze zákona zakazuji. A může přijít policie, město a je právně jasné, že provozovatel nelegálního zařízení je postižitelný a nemáme se o čem bavit. Takže, kolegové, můžete být domluveni v rámci nějaké koaliční dohody, ale tím, že zamítnete pozměňovací návrh můj nebo kolegyně Kovářové, přijmete odpovědnost a umožníte, že černý byznys a daňové úniky nám tady pokvetou dále. A současně myšlenku vaší vládní priority EET tak sami pošlapete a sebe poněkud znevěrohodnotíte.

Já už nebudu dále ještě citovat část, kterou tady mám, možná vás to ne všechny úplně zajímá, ale na závěr bych chtěl zdůraznit k tomu mému pozměňovacímu návrhu, který se týká těch kvízomatů, že vůbec není pravda to, co je ve stanovisku vlády, že můj pozměňovací návrh znemožní zvýšení daní od 1. ledna 2016. Stanovisko vlády je zcela irelevantní. Já navrhuji zvýšit daně od 1. ledna 2016, já to navrhuji v tom pozměňovacím návrhu, a kvízomaty řešit až po dokončení notifikace od 1. dubna 2016. Tady záleží na tom, jak rozhodnete, zda budeme dále tolerovat tuto nelegální činnost, o které se tolik ve sdělovacích prostředcích mluvilo, tak jak jste slyšeli ty mé citace, anebo prostě povolíme pokračování daňových prázdnin pro ty, co se vyhýbají placení daní z hazardu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama