ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.11.2014 10:50:52 - Vojta U.

Nejde něco udělat s tím bordelem ve sněmovně?

Zajímalo by mě, zda jste byl včera ve sněmovně a pokud ne, proč? Jak by to vypadalo asi v normální práci, kdyby tři čtvrtě zaměstnanců nedorazilo a podnik byl pro málo zaměstnanců zavřen a výroba přesunuta na jiný den? Kam bychom to dopracovali? A nemyslíte si, že je to důsledek toho, že politici zároveň vykonávají řadu dalších funkcí? Ať již ve veřejné či soukromé sféře?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.11.2014 9:24:59 - Ing. Karel Fiedler

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Nemám problém s odpovědí na něj a naopak rád využiji možnosti na takový dotaz odpovědět.

Ve čtvrtek jsem ve Sněmovně byl, ve své kanceláři ve Sněmovně, tak jako každý den, kdy jsem v Praze. ( tedy nebyl jsem přímo ve Sněmovním sále, kam jsem došel po 11-té hodině, kdy končí dopolední interpelace a pokračuje schůze). Po tom, co zasedání ten den bylo zrušeno, jsem až do večerních hodin pokračoval v práci ve své Sněmovní kanceláři. Interpelace, kde byla velmi malá účast poslanců a kde se nad tímto cynicky rozhorloval premiér Sobotka (který se v týdnu před volbami z jednání Sněmovny omluvil z pracovních důvodů a odjel do Moravskoslezského kraje na místní volební mítinky jeho strany !!! ...), pokládá řada kolegů za méně podstatné. Ostatně sami ministři tomu dávají  ten "správný" příklad, když na interpelace chodí sami sporadicky, premiéra z toho nevyjímaje. Myslím, že tři týdny zpátky byly dopolední interpelace zrušeny asi po 20 minutách, protože sami interpelující poslanci se zřekli (odložili) jejich projednávání pro nepřítomnost všech dotazovaných ministrů. A naprostou většinou vágní a formální "odpovědi pro odpověď" úroveň interpelací a zájem poslanců o ně nezvyšují.

A co jsem dělal ve své sněmovní kanceláři ? Na úterní schůzi koalice protlačila projednání daňových zákonů ve druhém čtení a tradičně zkrácení lhůty pro projednání ve třetím čtení (=finální schválení zákona) na 48 hodin. Tedy schválení těchto zákonů bylo naplánováno na pátek. Vzhledem k tomu, že Sněmovna jedná ve středu celý den, byla jediná možnost, jak se na toto důležité projednávání připravit, čtvrtek. A místo vágních interpelací jsem raději zvolil možnost řešit, nejen dle mého názoru, zásadnější věci. V těchto zejména daňových zákonech rozhodujeme o miliardových částkách a vy jako občané a voliči právem vyžadujete, abychom tak činili odpovědně, správně a s maximální odpovědností. Pro Vaši informaci : jednalo se o 8 zákonů ( těch ve třetím čtení ), k nimž bylo 66 ! pozměňovacích návrhů. To je celkem cca 60 hlasování ( některá se mohou spojit ). Máme-li se připravit na to, o čem budeme hlasovat, alespoň trochu o tom něco vědět, je to množství stran textů, které je třeba pročíst. Zkuste se s tím seznámit sám. Na www.psp.cz si najděte "sněmovní tisky" a postupně si zadávejte čísla tisků 307, 290, 291, 293, 294, 295, 254 a 297. Tam se můžete podívat na vše ( připojené soubory ve Wordu a v PDF ), čeho se ty zákony týkají a uvidíte, kolik textů to je.  Připravit se odpovědně na tato hlasování ( jsem členem Rozpočtového výboru - a daňové zákony se mě tedy enormně týkají ) zabere kus času.  Dále jsem zabýval dohodou TTIP ( transatlantická dohoda mezi EU a USA ), protože ve středu ( mimochodem v čase obědové pauzy ) jsem zúčastnil schůzky s hlavním vyjednavačem EU k této dohodě na půdě VEZu ( Výbor pro Evropské záležitosti ). TTIP je věc, která budí řadu výhrad mezi občany, kteří nás v této věci oslovují, a tato dohoda velmi zásadním (obrovským) způsobem může ovlivnit naši ekonomiku, obchod - tedy vlastně vše. Tedy získával jsem si informace a poznatky k dohodě TTIP ( v praxi to znamená pročíst mnoho dalších stránek A4 textů ). Zmínku o tomto mimochodem najdete na mém facebooku.  A v neposlední řadě jsem zabýval peticí občanů Vlachovic, kterým stále v katastru obce náhodně bouchají výbušniny a minuce a z bývalého muničního skladu, a kteří se na nás, jako své zástupce,  v této věci obrátili. Myslím, že do večera té práce bylo opravdu dost.     

Panuje povědomí, které naše veskrze populistická a bulvární média rády přiživují a veřejnost přijímá, že pokud poslanci nejsou na schůzi Sněmovny, tak se flákají. Nebudu Vám tady tvrdit, že všichni poslanci se usilovně věnují svému poslaneckému mandátu, určitě jsou rozdíly. Ale obecný názor, že když nesedíme v poslanecké lavici, tak že se flákáme, odmítám stejně, jako naprostá většina mých kolegů. Ta realita je totiž dost jiná. Ale bulvárním médiím se hodí zjednodušeně psát, co chce být čteno, než popsat složitější skutečnost.  

A s Vaším názorem, že poslanec má vykonávat pouze svůj poslanecký mandát, a už nic jiného, se já osobně plně ztotožňuji a říkám toto stále a již dlouho. Obzvláště řada poslanců z řad vládní koalice by se tohoto měla držet. Rád si přečtu pro změnu já Vaši odpověď a co zajímavého jste vyčetl ze sněmovních tisků, na které jsem Vám uvedl odkaz.

Přeji příjemný a hezký víkend ( a vězte, že ne všechno, co se píše nebo je v televizi, je úplně tak ... )