ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2014 9:11:38 - Žánlik

daně

Co říkáte na návrh koalice na zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty? A jak byste tuto problematiku řešil vy? Jak se říká, jedinou jistotou v životě jsou daně a smrt. Jak ale zřídit, aby byly vybírány ku prospěchu? A jaké sazby a kolik byste preferoval?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.04.2014 12:24:04 - Ing. Karel Fiedler

Uff, tak to je hned několik otázek a odpovědět na ně v krátkosti zde ani nelze, a zjednodušené odpovědi bývají ošemetné. Ale nebudu se jim úplně vyhýbat. Nejsem expert na všechno, ani vševěd ( dva takové už máme, a víme všichni z vlastní zkušenosti, kam naši zemi dovedli ...), takže na otázku daní a sazeb mám sice svůj názor, ale nedovolím si tvrdit, že je určitě ten správný. Zde se budu řídit doporučeními ekonomů-daňařů. Já si nejsem úplně jist, že zavedení třetí daně je to pravé. Jestliže kniha bude stát místo 440 Kč "jen" 420 Kč - asi to chuť ke koupi zájemce o ni moc neovlivní. A u dětské výživy to bude podobné, i když zde jde přece jen o trochu něco jiného. Přikláněl bych se spíše k úpravě ( snížení ) nižší sazby DPH jako celku. Vůbec jsem nezaregistroval, že by zvýšením sazeb ze 14 a 20 % na dnešních 15 a 21 % by se náš státní rozpočet dostal do lepší kondice ... a Vy ? A plně s Vámi souhlasím, že o smysluplném uplatnění vybraných daní ku prospěchu občanů často u nás vůbec nejde. Změnit by to mohlo pouze jiné složení Sněmovny ( a tím i vlády ), tedy změna ještě výraznější, než byla po posledních volbách. Snad k tomu konečně směřujeme...

A jaké sazby DPH bych preferoval ? Samozřejmě co nejnižší. Ale k jejich snížení musíme nejdříve vytvořit podmínky - omezit plýtvání státními prostředky, zefektivnit fungování státní správy, a zlepšit výběr daní. Pak můžeme teprve přistoupit ke kýženému snížení daní. ( zdůrazňuji, že odpovídám na dotaz ohledně DPH, nikoliv jiných daní ).