ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.08.2014 15:44:01 - Marek Horvát

prezident není kladeč věnců

Koalice s TOP09 a ODS odmítly váš pozměňovací návrh, aby šéfa státní služby jmenoval na návrh vlády prezident. K čemu jmenováním prezidentem, když do toho nebude moci mluvit? Sám se kvůli tomu vzdal například moznosti jmenovat profesory. Děkuji za vysvětlení

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.08.2014 12:29:18 - Ing. Karel Fiedler

Dobrý den. Ale vždyť je to přece naopak. Prezident, pokud někoho jmenuje, tak přece ovlivňuje i samotný výběr. ( např. tím, že někoho jmenovat odmítne - z mnoha příkladů přece víme, že naši prezidenti již mnoho kontroverzních osob navržených vládou nebo parlamentem jmenovat odmítli ). A nesrovnávejme v tomto případě profesuru, která je skutečně odbornou věcí se jmenováním šéfa celé státní správy - to je přece skutečně rozdíl. Pokud se nám premiér Sobotka a Jiří Dienstbier snaží namluvit, že chtějí státní správu odpolitizovat, nemůže být přece jmenování šéfa státní správy jen v rukou aktuální vládní koalice, přesněji premiéra současné vlády. Navíc v původním návrhu zákona princip jmenování prezidentem byl. To pouze současná koalice (ČSSD nebo přímo J.Dienstbier) chtěli tuto pravomoc vložit (možná je možno říci i darovat) současnému premiérovi a předsedovi ČSSD Sobotkovi. Ten by pak měl celý stát, možno říci, skoro úplně pod kontrolou ... a to má být to odpolitizování ???  V tomto bodu tedy ODS, TOP09 a současná vládní koalice NEPŘEKVAPIVĚ našly shodu - možnost umisťovat do státní správy své politické trafikanty si chtějí co nejvíce udržet.          Hezký den a hezké léto.