Ing. Karel Janko

mpř ČSNS
  • ČSNS 2005
  • Podolanka
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2018 15:01:17

Volba prezidenta

Volba prezidenta

Kde končí řád a pořádek, začíná demokracie a bordel.

Motto: Kde končí  řád a pořádek, začíná demokracie. Začíná tam ale také bordel.

Je po prezidentských volbách, emoce části voličů opadly, ale jistě nezapadly. Budou se projevovat dál.

V tomto povolebním tranzu  jsem  bez emocí kontaktoval několik příznivců  a  voličů z  řad protikandidáta - tj. prof. Jiřího Drahoše  s otázkou  proč jej volili?  Nechají se rozdělit přibližně do čtyř skupin:

a)     Jsou svou podstatou liberálně laděni- jsou to převážně mladší lidé v rozletu vč. sluníčkářů a LGBT, kteří nechtějí být ničím omezováni

b)     Jsou to příznivci a členové „pražské kavárny“, umělci, novináři, herci, … kterým vyhovuje liberální prostředí,

c)     Jsou to pochybní zbohatlíci, vrcholoví politici, napojení na státní a stranické penězovody, manažeři zahraničních společností, částečně i restituenti, spekulanti všeho druhu, …., kteří jsou egoistického smýšlení a parazitují na současném liberálním systému.  V tomto výčtu zcela pomíjím jejich stranické zařazení, ale i to tu hraje svoji roli.

d)     Lidé s iracionálním  postojem k EU,  Bruselu a imigraci.

Ač i já mám výhrady k některým netaktickým krokům a výrokům Ing. Miloše Zemana, nelze mu upřít jeho koncepčnost, ekonomické myšlení orientované významně ku prospěchu našeho státu, principiální přístup  ke  společenskému  hodnotovému  žebříčku,  výraznost  jeho osoby a to nikoliv jen vizuální.

Přesným opakem  je prof.  Jiří Drahoš. Ekonomikou nepolíbený, k EU a Bruselu servilní, (ač v poslední době ubral) tak vítač, hodnotově beztvarý,  ovlivnitelný a řízený kapitálem. A k tomu - dle dnešních měřítek „ liberál“.  Prostě - kam vítr, tam plášť. S odvoláním na motto v záhlaví- pro mě nepřijatelný.

 Je proto zřejmé, že si tyto skutečnosti resp. charakteristiky obou kandidátů vědomně či podvědomně uvědomili voliči z obou táborů. Disproporce ve výsledku voleb v tomto směru vznikla v Libereckém a Královéhradeckém kraji pravděpodobně  výjezdem  pražáků do hor v době voleb.  Byl jsem vždy přesvědčen o tom, že občané Prahy a velkých měst jsou nositelem pokrokových myšlenek,  ale to co dnes  udělal mamon s jejich myšlením, je na pováženou. Přičemž 10% naší české populace žije na hranici bídy, 30%  se životním minimem. 1% obyvatel světa vlastní 50% majetku. 1% obyvatel světa užívá 80% jeho HDP.

Jak je zřejmé, nastolená společenská a finanční nerovnoměrnost je korozí sociálních vazeb společnosti ústící do politické diferenciace voličů. Nelze se proto divit výsledkům voleb.

Je to i podstata i naší rozdělené společnosti !

Ing. Karel Janko 

6.2.2018.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama