Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2014 9:17:34

Evropské volby mohou znamenat změnu

Evropské volby mohou znamenat změnu

Následující volby do Evropského parlamentu jsou tentokrát zásadní pro směr, kterým se Evropa a její členské státy vydají.

Kurz nastavený v posledních letech se neukázal příliš úspěšný a současní vedoucí představitelé Evropské unie spíše tápou, než že by přicházeli s nějakým jasným konceptem a plánem co dál. Pro mnohé lidi ale v důsledku dnes oprávněně znamená především nabobtnalý byrokratický aparát, který z tepla kanceláří v evropských institucích chrlí veliké množství mnohdy nesmyslných nařízení a směrnic, zcela odtržených od potřeb občanů, regionů a obcí. Navíc se v důsledku finanční krize ukázaly slabiny společné měny při absenci společné fiskální politiky (pakt růstu a stability začaly od začátku porušovat nejsilnější státy, které ho přitom prosadily). To v kombinaci s neúměrným vlivem bank spoluurčilo mimo jiné i známý vývoj v Řecku. Dalším faktem je, že EU si kazíme sami v oblasti čerpání dotací z operačních programů, kde by mohla být přínosem pro rozvoj v České republice, ale naše vlády nedokázaly postavit systém čerpání tak, aby byl průhledný a nebyl primárně zdrojem pro spoustu podezřelých vylobbovaných projektů. Pokud se má Evropa změnit a stát se stabilní a přínosnou pro vlastní členské státy a jejich občany, musí si určit nové priority. Momentální spojení síly anonymních úředníků a velkých kapitálových celků není v našem zájmu.

Evropské instituce potřebují více demokracie a umožnit participaci občanů, ale institutu referenda se současní představitelé velmi brání. I to pomůže změnit současnou bezradnost a umožní prosazovat další priority, které jsou vlastní KSČM, jako je ochrana a příležitosti pro rodiny s dětmi, garance důstojných životních podmínek pro seniory či právo na spravedlivě ohodnocenou práci. Z poslední doby si lze přeci jenom všimnout pozitivního kroku Evropského parlamentu, kdy bylo odhlasováno zrušení přemrštěných poplatků za roaming. Ochrana spotřebitele před všemocnými nadnárodními korporacemi a bankami je správný směr, kterým by se měla Evropská unie vydat. Témata, která dnes také pálí naše občany a kterým by se měla EU věnovat na rozdíl od rovnosti okurek, jsou lichva, nesmyslné bankovní poplatky, ochrana před nekalými praktikami jako v případě známých „šmejdů“ a mnohá další. A právě proto bych Vás chtěla poprosit o věnování pozornosti volbám do Evropského parlamentu. Ač je to mnohdy nepochopitelné, Evropská unie ovlivňuje denní život každého z nás.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR a vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama