Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2010 16:53:00

Je třeba připravit nový zákon o ochraně ovzduší

Je třeba připravit nový zákon o ochraně ovzduší

Stanovisko Kateřiny Konečné, stínové ministryně KSČM pro resort životního prostředí a členkou Výboru pro životní prostředí PS PČR, k potřebnosti nového zákona o ochraně ovzduší.

Když na pátek 12. března Vláda ČR do Poslanecké sněmovny PČR předložila zprávu o situaci v oblasti životního prostředí v Moravskoslezském kraji, bylo to již podruhé za tento rok, co se situací měli zabývat poslanci. Po celoměsíční masáži o tom, jak se ministři i premiér snaží, otevírala jsem ji proto plna očekávání. Očekávání zcela konkrétních návrhů řešení s termíny i pověřenými institucemi, které to mají zaručit. Samozřejmě, že si uvědomuji dočasnost této vlády. Přesto jsem se domnívala, že i tato vláda může aktuální situaci řešit a případné dlouhodobější návrhy řešení předat vládě příští. Mělo by to tak být, pokud si máme myslet, že vláda chce něco opravdu dělat. Nicméně nestalo se tak. Pokud si tedy vláda nemyslela, že předloží seznam existujících či probíhajících opatření v oblasti ochrany ovzduší v Moravskoslezském kraji a že to bude stačit. O to ji však ani Poslanecká sněmovna, ani veřejnost určitě nežádaly. Lidé na Ostravsku a Karvinsku chtějí znát konkrétní kroky, které jim zajistí zlepšení stavu ovzduší.

Nemohu a ani se nechci smířit se skutečností, že můj region je jedním z nejvíce znečištěných regionů EU, že zde limity prachových částic od začátku roku téměř každý den překračují povolené limity. Přitom všichni víme, že sama výroba v Ostravském regionu je vlivem ekonomické krize utlumena na minimum. Jak by to tedy vypadalo se situací v ovzduší, kdyby velké podniky "jely" na sto procent, si asi nikdo nedovede představit. Zdravotní dopady na obyvatele, které dnes pozorujeme a které jsou v řadě případů alarmující, se při pokračujícím pasivním přístupu mohou v budoucnu ještě zhoršit. Starostové dotčených obcí a měst už přitom několik let upozorňují na to, že se v dané situaci nic neděje, tzn., že všechny předchozí vlády byly o celé situaci informovány. Nebýt aktivity v Poslanecké sněmovně PČR, dodnes by se nám sice kupila korespondence, ale to by bylo asi tak vše.

Vadí mi, že v předložené zprávě vlády úplně chybí, jak například řešit problém dopravy či lokálních topenišť. Jediné, co vláda v tomto ohledu zmiňuje, je konstatování, že je třeba připravit nový zákon o ochraně ovzduší, který poslanci musí schválit. To slovo „musí“ bude samozřejmě vyvoláno tlakem okolností. Nově připravený zákon o ochraně ovzduší však vyvolává tolik otazníků i v jiných oblastech, že o jeho přijetí v nyní navrhované podobě celkem pochybuji. Rozhodně ve zkráceném čase.

Na dvanácti stranách předložené zprávy jsme tedy opravdu mohli najít jen existující či probíhající opatření. Úplně pak Vláda ČR vynechává otázku ekonomickou - možná pro jistotu. Je jistě těžké vysvětlit, kde vzít peníze, které dáte jen do jednoho regionu. Navíc před volbami. Musím se však přiznat, že po silných slovech a různých návštěvách ministrů a odborníků v měsíci únoru, jsem přeci jen doufala, že přijdou i činy. Bohužel, jak je u nás už „dobrým zvykem“, to nyní vypadá, že opět nepřijde nic. Alespoň podle předloženého dokumentu. I proto jsem navrhla projednávání zprávy přerušit a vládě Poslanecká sněmovna následně uložila, aby ta konkrétní opatření doplnila.

Vím, že předložit nový zákon je poměrně složité a trvá to dlouho. Na druhou stranu pomoci například ČIŽP v Ostravě navýšením počtu pracovníků, kteří velké zdroje znečištění mohou kontrolovat, stojí jeden podpis ministra. Nepochybuji, že při troše dobré vůle by pan ministr životního prostředí tyto personální zdroje velmi rychle našel. Stejně tak konstatování, že domácnosti je třeba motivovat k úsporným opatřením, má smysl pouze ve chvíli, kdy se ve zprávě dále dočteme například o tom, že stát pomocí evropských fondů či programu Zelená úsporám hodlá zateplit veřejné budovy, či dá lidem dotace na výměnu kotlů. Opět však nic. Prostě nekonkrétnost a termínová nejasnost, tak by se stručně dalo shrnout to, co na dvanácti stranách vláda předkládá.

Pevně věřím, že i po rozpravě v Parlamentu ČR se ke zprávě vrátíme ještě v dubnu a že se dočkáme pro občany pozitivních výsledků. Pozitivních však nejen v tom, že se situace ovzduší v následujících měsících i vlivem klimatických podmínek v MSK zlepší a bude na něj opět na devět měsíců zapomenuto. Jako bychom si zvykli čekat na vítr, který za nás problém na čas vyřeší a odfoukne ho. My si můžeme dát ruce do klína a pár měsíců dýchat čerstvý vzduch. Tak takhle to, milá vládo, tentokrát nepůjde! My Vás kontrolovat nepřestaneme, i když Vám zbývá už jen pár měsíců činnosti.

Kateřina Konečná, stínová ministryně KSČM pro resort životního prostředí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama