Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2013 18:19:40

Mediální hra zaplaveným příliš nepomůže

Mediální hra zaplaveným příliš nepomůže

Komentář Kateřiny Konečné, poslankyně PČR za KSČM, k mediální atmosféře kolem letošních povodní.

Doposud to vypadalo, že v České republice žijí minimálně 2 milióny špičkových trenérů a přibližně stejný počet rozhodčích nebo alespoň odborníků na pravidla fotbalu či ledního hokeje. Všichni jakoby měli pocit, že sportu rozumí lépe než právě samotní trenéři či rozhodčí.

Podobným způsobem dnes dochází ke zpochybňování vysoce odborné práce hrázných na Vltavské kaskádě nebo dalších zaměstnanců státních podniků Povodí. Osobně považuji zpochybňování jejich práce za nezodpovědnou mediální hru, kterou v posledních dnech, bohužel, opakovaně sledujeme ve všech médiích, včetně těch veřejnoprávních.

Specializované činnosti, kterým ve skutečnosti rozumí maximálně několik desítek odborníků v České republice, jsou v atmosféře vzepjatých emocí předkládány veřejné diskuzi. Diskuzi, která by měla probíhat nejenom po skončení povodní, ale především na ryze odborné platformě.

V současné době, kdy je často problém připravit, projednat, prosadit a zrealizovat stavbu obecního rybníku velikosti fotbalového hřiště, si nedokážu představit vybudování tak rozsáhlého díla, jako je Vltavská kaskáda. Vodní dílo, které budovalo několik generací našich předků, vzniklo v určité historické době. A jeho účelem nebyla nikdy pouze protipovodňová ochrana měst na Vltavě. Není proto korektní vyvolávat ve veřejnosti představu, že jediným účelem Vltavské kaskády či dalších přehrad je pouze a jenom protipovodňová ochrana měst a obcí nebo že tzv. "manipulací" vody na vodních dílech dokážeme "nemožné na počkání a zázraky do tří dnů".

Povodně byly a jsou těžkou zkouškou všech, kterých se přímo dotknou. Celá společnost by v takové chvíli měla umět pomoci. Celá společnost, včetně televizních a rozhlasových štábů, které by měly informovat skutečně pouze věcně a objektivně. A zbytečně nepřispívat někdy přehnanou senzacechtivostí k již tak vypjaté atmosféře.

Hledání senzací a umělých konfliktů není v takto krizových situacích obhajitelné. Jedná se o "laciné" a neprofesionální gesto srovnatelné s pózováním politiků v "maskáčích" na hrázích řek ve světle reflektorů a s nastartovanou limuzínou nebo vrtulníkem za zády.

Kateřina Konečná, poslankyně PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama