Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2010 8:22:54

Nezapomínáme!

Nezapomínáme!

Volební kampaň může kvůli prázdné bombastičnosti a sebestřednosti dvou hlavních politických stran mnoho lidí znechutit. Přesto je nesmírně důležitá.

Volební kampaň je nezastupitelná i proto, že umožňuje připomenout události, které se velmi rády zamlčují. Takovým tématem je i uznání Kosova.

Jsou to právě dva roky, kdy v Poslanecké sněmovně vrcholil zápas o to, aby se Česká republika zařadila mezi ty státy, které ctí mezinárodní právo a s ním i územní celistvost Srbska. Urputný spor se vedl od počátku ledna 2008 a na jeho konci byla první velká porážka Topolánkovy vlády ve sněmovně: pro rezoluci stavící se proti kosovskému separatismu hlasovali i někteří poslanci stran vládní koalice, a to i z ODS. Principiální stanovisko zaujal i prezident Václav Klaus.

To ovšem nezabránilo premiérovi Mirku Topolánkovi a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, aby v květnu téhož roku na zasedání v Teplicích, v nepřítomnosti některých ministrů, kteří by mohli hlasovat proti, pokoutně prosadili uznání separatistického Kosova.

V roce, kdy si připomínáme 90. výročí Trianonské smlouvy, radikálové i v jiných státech jistě otevřou otázku další revize hranic v Evropě. Ještě dlouho budeme sklízet neblahé plody politiky, kterou naši zemi zostudil tandem Topolánek – Schwarzenberg.

Nebyla to otázka odvahy. I v Evropské unii se našly státy, například Slovensko, Řecko či Španělsko, které porušování mezinárodního práva odsoudily a Kosovo neuznaly. Vlády těchto zemí pochopily, že vytvoření a uznání separatistického Kosova otevřelo Pandořinu skřínku, ze které může na svět přijít velmi nebezpečná pandemie separatismu.

Nezapomínejme ani na to, že politici pravicové vládní koalice nevyužili předsednictví v Evropské unii, aby prosadili – či alespoň se pokusili prosadit – vyšetření podezření, že v Kosovu pod správou NATO byli unášeni Srbové (a to i malé děti), kteří byli rozřezáni a jejich orgány prodány v západní Evropě. O podezření hovoří Carla del Ponteová, jež byla žalobkyní Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Pravicovým politikům typu Topolánka a Schwarzenberga nechybí rozhodnost, chybí jim pochopení pro české národní zájmy. Zcela bez skrupulí využívají pozice získané »díky« vytváření koaličních slepenců k tomu, aby prosazovali cizí zájmy. Nezapomínejme a připomínejme to všem, kdo umí naslouchat!

Kateřina Konečná, kandidátka KSČM pro volby do PS PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama