Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2011 13:00:13

Trest si zaslouží bývalé vedení SFŽP, ne občané ČR

Trest si zaslouží bývalé vedení SFŽP, ne občané ČR

Komentář Kateřiny Konečné k situaci na Státním fondu životního prostředí.

Spuštění programu Zelená úsporám v roce 2009 proběhlo uspěchaným a nepřipraveným způsobem, když se Strana zelených v čele s Martinem Bursíkem snažila využít tento program v předvolební kampani. KSČM přitom od samého počátku upozorňovala na chybné nastavení programu. Teprve po odchodu Martina Bursíka z čela MŽP se podařilo program Zelená úsporám skutečně rozpohybovat díky přijatelnějšímu nastavení parametrů programu.

V současné době považuje KSČM program Zelená úsporám za efektivní způsob vynaložení finančních prostředků, které Česká republika získává prodejem nevyčerpaných emisních povolenek.
Ve druhé polovině roku 2010 došlo vlivem osobních selhání tehdejšího managementu SFŽP ke kumulaci problémů, které vyústily ve faktické nezvládnutí administrace programu a způsobily pozastavení čerpání finančních prostředků. V současné době je zřejmé, že aktuální požadavky na poskytnutí dotace výrazně převyšují skutečné finanční možnosti programu.

KSČM dlouhodobě podporuje takovou strategii poskytování dotací z Programu zelená úsporám, která bude v první řadě maximálně efektivní z hlediska úspor energií, která však současně umožní čerpat dotaci co nejširší skupině obyvatel.

Z těchto důvodů apelujeme na vedení MŽP, aby učinilo veškeré nezbytné kroky, aby mohly být proplaceny všechny žádosti řádně podané v roce 2010. Všichni žadatelé, kteří podali svou žádost úplnou a v řádném termínu musí mít nárok na stejnou podporu, jako doposud úspěšní žadatelé. Tento apel adresujeme vedení MŽP s vědomím, že bude nejspíš obtížné získat další finanční prostředky nezbytné pro pokračování programu Zelená úsporám. Před pokračováním programu by mělo vedení MŽP upřednostnit řádné vypořádání všech žádostí, které byly podány včas a v podobě, kterou požadovala platná pravidla programu.

Pochybení několika jednotlivců v bývalém vedení SFŽP nesmí být důvodem pro poškození tisíců občanů ČR, kteří se rozhodli vstoupit do programu a pomoci tím ochraně životního prostředí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama