Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2010 15:03:29

Viníkem jsou solární elektrárny

Viníkem jsou solární elektrárny

Stanovisko KSČM k růstu ceny elektřiny v roce 2011.

Cena elektřiny v příštím roce výrazně poroste. Na vině je obrovský rozmach výstavby solárních elektráren po celé České republice a neochota bývalé Topolánkovy vlády tento růst zastavit.

Zákon č. 180 z roku 2005 o podpoře obnovitelných zdrojů energie totiž garantoval výkupní cenu 14 370 Kč za megawatthodinu na příštích 20 let, přičemž cena nákladů na výrobu solárních panelů dramaticky klesla. Přitom Energetický regulační úřad (ERÚ) má zákonem omezenu možnost regulovat tuto cenu. Od roku 2007 se tak v ČR rozmohl nebývale výnosný byznys, kterému stát garantuje pohádkovou stabilitu.

Jen za červenec 2010 vzniklo v ČR 684 nových solárních elektráren. Hejna solárních pijavic tak hyzdí čím dál větší zelené plochy, nemluvě o úbytku zemědělské půdy. Hlavní problém je, že se do ceny veškeré elektřiny promítá cena dotace ekologické energie z obnovitelných zdrojů. A protože množství takto vyráběné energie fantasticky roste, poroste i cena veškeré elektrické energie. V roce 2011 by měla podle odhadu ERÚ vzrůst domácnostem o 13% a podnikům o 18%. A to jen pro příští rok.

Kdo je viník?

Zákon o podpoře ekologické energie byl schválen v roce 2005 hlasy tehdejší KDU-ČSL, ČSSD, US-DEU a KSČM. Schválen byl v situaci, kdy cena nákladů na pořízení ekonomicky výnosné solární elektrárny byla velmi vysoká. Současně Poslanecká sněmovna PČR respektovala směrnici EU nařizující zvýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Během dvou let však došlo v Číně k dramatickému technologickému pokroku a solární panely výrazně zlevnily. V roce 2007 proto měla okamžitě reagovat vláda Mirka Topolánka, konkrétně ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Martina Římana, a navrhnout novelu zákona, která by výkupní cenu ekologické elektřiny snížila, nebo by umožnila větší regulaci ze strany ERÚ.

Topolánkova vláda však neudělala nic. Podnikatelé se chopili příležitosti a od té doby během dvou let narostla výroba fotovoltaické elektřiny z 1,8 GWhodin ročně na 88, 8 GWhodin v roce 2009, tedy 43, 3 krát!

Nyní se politici ODS v čele s premiérem Nečasem diví, co se děje. Tvrdí, že se situace vymkla kontrole a že stát musí zasáhnout. Tyto zásahy se však mají týkat i stávajících projektů, což znamená jediné: Na obzoru jsou další arbitráže.

Mnoho jednoduchých řešení tato situace nenaskýtá. Jedním z přijatelných řešení by snad mohlo být zvýšení daně z nemovitosti, která by se týkala půdy zastavěné solárními panely.

 Kateřina Konečná, stínová ministryně KSČM pro resort životního prostředí, Zdroj: Věra Žežulková
poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama