Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2010 12:06:12

Za Srbsko, za mezinárodní právo!

Za Srbsko, za mezinárodní právo!

Odtržení Kosova od Srbska patřilo k činům, které časem budou historici posuzovat jako činy porušující mezinárodní právo v době vlády George Bushe ml.

Bude to jen částečně pravda. Základ této křivdě na bratrském slovanském národu byl položen při selhání diplomatických jednání na zámku Rambouillet a později při bombardování Jugoslávie v roce 1999. Odpovědnost za to nese Madeleine Albrightová, tehdejší ministryně zahraničních věcí USA ve vládě Billa Clintona, jež dnes pracuje v poradní skupině pro záležitosti národní bezpečnosti prezidenta Baracka Obamy. O osobní odpovědnosti Javiera Solany, někdejšího generálního tajemníka NATO a do nedávna vysokého komisaře pro zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie, nikdo nepochybuje. Právě on svou zákulisní politikou dotáhl činnost do konce: z okupované srbské provincie vytvořil separatistický stát.

Kosovo je zvláštní politický útvar. Vytvořené mocenskou domýšlivostí dalo vzniknout druhému etnicky čistému albánskému státu vedle sebe, navíc státu zcela bez historických kořenů. Jeho vznik se stal výzvou pro separatisty všude ve světě – »Když oni mohou, proč my ne?« A opravdu: proč se smí oddělit Kosovo od Srbska a Republika Srbská se nesmí odtrhnout od Bosny a Hercegoviny? Jen proto, že politika dvojího metru je součástí mocenské arogance.

Je příznačné, že tuto politiku síly vyslyšela v Česku Topolánkova vláda pravicové koalice. V rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny pokoutně, na výjezdním zasedání, kterého se nezúčastnili všichni členové vlády, separatistické Kosovo uznala. Pouze uvážlivá politika prezidenta chrání v této situaci národní zájmy a čest naší země. Vláda uznala neživotaschopný stát, jehož polovinu hrubého domácího produktu tvoří dary západních protektorů. Stát, který se stal vojenskou základnou vojsk NATO, jež mimo jiné hlídají Srby před násilným vyháněním. Balkán je dnes místem, kde nehoří válečné plameny. Je ale také místem, kde stále doutnají ohniska napětí. A nejen to. Na Balkáně Západ ukazuje zbytku světa, jak je připraven jednat s ostatními národy, když nebudou náležitě poslouchat. Bude to i nadále prostřednictvím krvavého bombardování, překreslováním hranic či jednostrannými soudními procesy?¨

Kateřina Konečná, poslankyně PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama