Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.07.2020 12:18:50 - lada51

Black Lives Matter

Je pravda, že jste hlasovala "ano" pro přijetí usnesení EP ve znění:1) Evropský parlament prohlašuje, že „Black Lives Matter“.? Pokud je to pravda, tak jste mě osobně moc zklamala. Můžete mi vysvětlit, jaká "ušlechtilost" vás k tomu vedla? Vám nevadí, že takto navržené usnesení je silně diskriminační, a že ještě více přilévá oleje do ohně? Stejně tak mě zaráží hlasování pro, ostatních poslanců EP za ČR. Počkám si na váš komentář a podle toho se zařídím s hlasem pro KSČM.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.07.2020 13:46:04 - Ing. Kateřina Konečná
Dobrý den,



Děkuji za podnětný dotaz. Pro tento návrh jsme opravdu zvedla ruku i když jsme k němu samozřejmě kritická.
Proč jsme to udělal asi raději trochu rozvedu, nemám ráda zkratkovité odpovědi obzvláště pokud jde o takto komplikovaná témata.
Jsme dlouhodobým odpůrcem USA a to když jde o jejich zahraniční politiku tak i pokud jde o jejich politiku jak se říká dovnitř.
U té zahraniční politiky si myslím, že není moc o čem mluvit. Podporovat vyvoz zbraní a válek, nebo ekonomickou šikanu slabších států může snad jen nějaký šílenec.
U té vnitrostátní politiky to ale bohužel není lepší. Vlády USA a to bez ohledu na to jestli demokratické nebo republikánské dlouhodobě kašlali na otázku sociální stability.
Vzdělání, zdravotní péče nebo kvalitní bydlení se staly pro některé skupiny obyvatel naprosto nedostupné. To vytvořilo podhoubí pro to, co spustila koronavirová krize a s ní spojené hromadné propouštění a ještě prudší pokles životní úrovně těchto vrstev obyvatelstva.
Když pak v amerických městech vypukly masové protesty tak se vláda USA opět ukázala jako naprosto nekompetentní a rozhodla se to řešit nasazováním armády a eskalací násilí.
Já osobně nejsme nějaký bezhlavý fanoušek hnutí “Black Lives Matter” , i k němu mám celou řadu výhrad a nemyslím si, že uchopují problematiku vyloučených lokalit za správný konec. Nesouhlasím s vandalstvím a rozhodně mi nepřipadá logické nebo konstruktivní strhávat sochy a demolovat města. Tento návrh bych nikdy nepodpořila, pokud by právě násilí a vandalismus neodsuzoval, což ale naštěstí dělá.
Konkrétně tento bod zní následovně: „Evropský parlament odsuzuje případy rabování, žhářství, vandalismu a ničení veřejného a soukromého majetku, kterých se dopouštějí někteří agresivní demonstranty; odsuzuje extremistické a protidemokratické skupiny…“ Mimochodem násilí a ničení majetku pak odsuzuje i několik dalších článků zmiňované rezoluce.
Také nepovažuji za správné stavět otázku rasovou nad otázky sociální.
Proto je myslím potřeba jasně říct, že tím, že jsem rezoluci podpořila, jsem rozhodně neřekla, že na jiných životech nezáleží. Naopak. Vždy budu stát proti diskriminaci na základě pohlaví, rasy, nebo politického vyznání. Ostatně i v samotném textu, z něhož si někteří vybrali jen to, co se jim hodilo, stojí, že „odsuzuje veškeré formy rasismu, nenávistných projevů a násilí ať už jde o černochy, bělochy nebo kohokoliv jiného a stejně tak veškeré fyzické i verbální útoky namířené na osoby určitého rasového nebo etnického původu, náboženského vyznání nebo víry a státní příslušnosti“. Sama totiž na vlastní kůži jako členka KSČM vím, jaký může být rozdíl mezi deklaratorním právem na svobodu politického názoru a realitou. Členové KSČM by o tom mohli povídat – od problémů v zaměstnání až po verbální i fyzické útoky, takže věřte, že jestli něco nesnáším, tak je to právě rozdílný přístup k lidem. V mém případě na základě politického přesvědčení, jinde třeba na základě barvy pleti. Každý má mít stejná práva i povinnosti. A nesmí být ani znevýhodňován, ale ani zvýhodňován!



S pozdravem a přáním krásného léta

Kateřina Konečná