Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.07.2022 17:22:51 - FallDown

Dobrý den,

Ve čtvrtek 23. června proběhlo v Evropském parlamentu hlasování o statusu kandidátské země EU pro Ukrajinu, Moldavskou republiku a Gruzii. Vím že jste hlasovala proti návrhu. Zajímalo by mě, zda případné skutečné přijetí těchto zemí do EU nezhorší konflikt s Ruskem? Případně proč ne, nebo jak? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Kladeňačka1

Odpověď

16.09.2022 14:34:20 - Ing. Kateřina Konečná
Dobrý den, je potřeba si uvědomit, že v zmíněných státech existují problémy s korupcí, organizovaným zločinem, nepatřičným vlivem oligarchů na média či vlády, svobodou médií a nezávislostí soudnictví. Problémy se vyskytují také v oblasti dodržování demokratických a lidských práv, práv menšin a zásad právního státu. Žádný ze tří států tak nesplňuje Kodaňská kritéria, která jsou podmínkou pro vstup země do EU. Udělení kandidátského statusu vzbuzuje v občanech těchto států vysoká očekávání, která nemohou být v dohledné době naplněna. To může vést pouze ke zklamání a deziluzi. Řada států na západním Balkáně se statusem kandidátské země čekají na přijetí do Evropské unie již několik let. Turecko má status kandidátské země dokonce již přes dvacet let. Udělením statusu kandidátské země Ukrajině a Moldavsku je Unie připravuje na podobnou budoucnost. Jak zmiňuje samotné usnesení, „zrychlený postup“ pro vstup do EU neexistuje. Naše europarlamentní skupina The Left předložila řadu pozměňovacích návrhů zdůrazňujících problémy vyskytující se v těchto státech, vyjadřující znepokojení nad nedávným oslabováním práv pracujících na Ukrajině či vyzývající k zrušení ukrajinského dluhu. Tyto pozměňovací návrhy byly Evropským parlamentem odmítnuty a tak nebylo jiné možnosti, než hlasovat proti.