Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.04.2021 17:16:41 - PetrMih

Nouzové objednání vakcinace

Dobrý den. Už někdy v létě 2020 jste urgovala v Eu možnosti nákupu vakcín. Těch vakcín je stále nedostatek a je opakovaně slibované, že další měsíc už toho bude údajně až moc. Je možné dohlédnout nato, aby Eu (případně SUKL) rychle vyhodnotila možnosti vakcín Sinophram a Sputnik V bez výmluv, že mají málo dat (to je u všech vakcín). Jedná se o to, že vakcíny typu Astra Zeneca mají proklamovanou účinnost 60% až po 2. dávce, na kterou se musí čekat minimálně 3 měsíce. Sputnik V má 92 % už týden po prvním očkování. Jde mi o ekonomické ztráty. Opravdu nebudeme muset čekat přes léto doma, až bude čas si nechat píchnout nezbytnou 2. dávku "nouzovou Astru", když můžeme mít nouzově i stejně nebo spíše více bezpečné vakcíny z Ruska a Číny?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2021 10:09:52 - Ing. Kateřina Konečná
 Dobrý den, ano máte pravdu. Vakcín je nedostatek i kvůli zbytečnému politikaření jak EU, tak naší vlády. Z posledních kroků EU je představitelů Evropské komise je zjevné, že žádné jiné vakcíny, než ty od západních farmaceutických společností z EU nepřijdou (resp. určitě nepřijdou před klíčovým létem). Nicméně, a to je potřeba zdůraznit, nám (České republice) nikdy nebránilo, abychom si vakcíny např. z Ruska nebo Číny nenakoupili a neschválili skrze SÚKL a Ministerstvo zdravotnictví sami. O mě je známo, že dlouhodobě kritizuji českou vládu, že tak nejméně od prosince 2020, kdy bylo jasné, že vakcín od EU bude málo a vyšly také studie o účinnosti Sputniku V, neučinila. O jeho účinnosti dle dostupných studií nemám pochybnosti. Bohužel, naše vláda na rozdíl od té Slovenské neustále na něco čeká a situace s dostupností očkování u nás se nelepší. Je zjevné, že se česká vláda rozhodla politikařit, jít na ruku západu a hazardovat se zdravím svých občanů. Bohužel dle mého názoru se toho s danou situací již příliš udělat nedá. I kdyby se zítra česká vláda nakrásně rozhodla vakcíny z Ruska a Číny koupit, je už delší dobu jasné, že je pozdě, protože před námi stojí po celém světě tolik zájemců, že tyto země by nebyl schopny naši poptávku již uspokojit. Počítat bychom mohli tak pouze s dodávkami v řádu desítek tisíc, což samozřejmě životy zachrání, ale celý problém to nevyřeší. Tím nechci říct, že snad ve svém tlaku jako KSČM polevíme, jenom konstatuji smutnou realitu.
Katka Konečná