Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.11.2014 9:48:53 - JaRDaK2

Smlouva TTIP a TTP a jejich přílohy a doložky

Jak se díváte na smlouvu TTIP a TTP a zejména doložku ISDS ?
Co uděláte pro to, aby takové smlouvy nebyly vůbec uzavřeny

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.11.2014 12:57:07 - Ing. Kateřina Konečná
Dobrý den, smlouvy TTIP i TPP jsou mezinárodní úmluvy, které mohou zásadně změnit životy přinejmenším několika set milionů lidí. Pro nás v Evropě je zásadní smlouva TTIP, která se vyjednává mezi Evropskou unií a USA. Jejím cílem je odstranit tzv. netarifní bariéry ve vzájemném obchodu. Cla jsou dnes již tak nízko, že nehrají téměř žádnou roli, takže na řadu přichází věci jako regulace látek, které lze, či nelze používat, úroveň ochrany pracovního trhu atd. 

Pod ISDS se skrývá tzv. mechanismus urovnání sporů mezi státy a investory. Ten by mohl umožnit zahraničním firmám využívat sporné klauzule smluv k žalobám u arbitrážních soudů. V ČR máme s tímto neblahou zkušenost a patříme k jedněm z nejvíce žalovaných zemí. Ne snad proto, že by se náš stát dopouštěl nějakých masových přečinů, ale proto, že je považován za relativně laciný zdroj příjmů právě z arbitráží. Přijetí TTIP s onou doložkou ISDS by znamenalo, že se tato praxe jen utvrdí. Suverenita státu bude, přesně v logice neoliberalismu, dále podkopána. Zaprvé se budu společně se svými kolegy snažit o co největší informovanost obyvatel ČR a Evropy. Existuje evropská kampaň k TTIP, jejíž českou podobou jsou stránky platformy (špatný) vttip.cz. Kromě toho se díky Pražské škole alternativ uskuteční v úterý 25. listopadu debata v Praze a o den později také v Brně. 

Na evropské úrovni se budeme snažit získat co nejvíce spojenců pro odmítnutí této smlouvy, a pokud nás podpoří také evropští občané svou aktivitou a protesty, tak věřím, že se nám podaří TTIP zastavit.


Katka Konečná