Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2021 21:01:43

Čas podání projektu v ReactEU je až posledním možným kritériem

Čas podání projektu v ReactEU je až posledním možným kritériem

Dnes začal příjem žádostí do tří výzev ReactEU pro zdravotnictví a pro IZS, které jsou určeny především policii, hasičům a krajským zdravotním záchranným službám. Všechny projekty musí být zejména v souladu s náročnými hodnotícími kritérii.

Teprve pokud jsou splněna úplně všechna kritéria a pokud dojde k převisu poptávky nad alokací výzvy, až zcela na posledním místě rozhoduje čas podání. Všechna kritéria, včetně toho časového, byla prodiskutována s věcným gestorem, tedy Ministerstvem zdravotnictví a se zástupci Asociace krajů ČR. Vše schválil Monitorovací výbor IROP, kde je členy je 31 institucí, včetně resortů, asociace krajů a zástupců měst. Samo Ministerstvo pro místní rozvoj neschvaluje a ani nemůže podle evropských pravidel schvalovat výběrová kritéria.

V hodnocení se bere v potaz celkem 23 kritérií (3 kritéria formálního hodnocení, 10 kritérií obecné přijatelnosti a 10 kritérií specifické přijatelnosti). Kritérium času podání přichází na řadu až v úplném závěru hodnocení, a to pouze v případě převisu poptávky nad alokací výzvy. Mezi specifická kritéria přijatelnosti patří například doložení Kladného stanoviska přístrojové komise Ministerstva zdravotnictví při nákupu zdravotnických přístrojů nad 5 mil. Kč, dále pak doložení pověřovacího aktu k poskytování služeb obecného hospodářského zájmu, nebo prokázání provazby pořizovaných technologií a zařízení s opatřeními pro boj s COVID-19 a jeho dopady, případně dalšími infekčními nemocemi.
 
Samotná konstrukce výzvy vede k tomu, že budou podpořeny kvalitní projekty. Ve výzvě jsou stanoveny pouze vybrané lékařské obory a podporovaná pracoviště (s vazbou na COVID-19) a u nich je stanoven položkový seznam přístrojů, které je možní z výzvy pořídit, jsou zde také limity pro maximální velikosti projektů tak, aby se finanční prostředky dostaly k co nejvíce žadatelům. Jak seznam lékařských oborů, tak i přístrojů či zmíněných limitů dával dohromady tým odborníků na Ministerstvu zdravotnictví za účasti zástupců českých krajů. Ministerstvo pro místní rozvoj proaktivně tyto klíčové informace pro žadatele transparentně zveřejňovalo ještě před samotnou výzvou v tzv. avízu výzev, aby si žadatele mohli včas připravit své projekty.
 
V říjnu 2021 by měla Evropská komise propočítat objem dalšího příspěvku z ReactEU pro jednotlivé členské země a očekáváme, že můžeme obdržet dalších cca 5-6 mld. Kč. O jejich využití rozhodne na podzim Vláda ČR a dá se předpokládat, že důležitým faktorem bude objem náhradních projektů v dosavadních výzvách v ReactEU a snaha je z těchto dodatečných prostředků podpořit. V takovém případě bychom oslovili náhradní projekty, jestli mají stále zájem realizovat své projekty a v objemu dodatečné alokace bychom je vpustili do realizace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama